Bråda dagar väntar – en vecka kvar till Akademisk högtid

Spara favorit 5 okt oktober 2018
Biträdande ceremonimästare Elin Rodin går igenom bordsplaceringen tillsammans med Frösö Parks kökschef Magnus Draheim. Drygt 200 gäster kommer till Akademiska högtidens bankett fredag kväll. Foto: Annacarin Aronsson, Mittuniversitetet.

Fredag 12 oktober är det dags för årets upplaga av Akademisk högtid och denna gång är det Östersund som står värd. Dagen innan sker installationsföreläsningarna och den sista veckans förberedelser präglas av högt tempo…

– Ja, det är verkligen ingen överdrift att påstå att vi har bråda dagar. Just idag är det fullt fokus på att finslipa detaljerna kring banketten nästa fredag kväll. Vi pratar bordsplacering, dukning, körschema, mat, underhållning och transporter med personalen på Frösö Park där festmiddagen genomförs, säger Elin Rodin, biträdande ceremonimästare, Akademisk högtid.


Hotellchef Anders Wikberg visar var gästerna kan mingla. Foto: Annacarin Aronsson, Mittuniversitetet.

Under Akademisk högtid i år installeras tre professorer och nio doktorer samt två hedersdoktorer promoveras. I år väntas cirka 200 inbjudna gäster till högtiden, men såväl installationsföreläsningarna på torsdagen som den ceremoniella delen på OSD under fredag eftermiddag är öppna för allmänheten. Under installationsföreläsningarna får man lyssna till Mittuniversitetets nya professorer samt en av hedersdoktorerna, Åsa Bergman, koncernchef för Sweco.

– Det är kanske inte så välkänt att stora delar av arrangemanget är öppet för alla, men så är det, vilket är väldigt roligt. Tyvärr kan inte vår andra hedersdoktor, Graham Potter, närvara på grund av åtaganden i sin nya klubb Swansea. Men jag kan, utan att avslöja några som helst detaljer, berätta att han kommer att ta plats under högtiden ändå, säger Elin Rodin.

Under den sista veckan ska också doktorshattar provas ut, diplom och lagerkransar utformas och finslipningen av manus pågår in i det sista. Menyn till festmiddagen är däremot spikad sedan länge och provsmakades under sensommaren. För den nyfikne kan vi avslöja att den följer trenden med tonvikt på lokala råvaror…


Till förrätt serveras rödingtartar med grov sötad senap och dill, örtsallad samt friterad kapris och rödbetscremé. Foto: Elin Rodin.

– Akademisk högtid är vårt tillfälle där vi får hylla forskningen under högtidliga former och på så sätt kan man säga att det blir ”vår Nobelfest”. Nobelfesten är ju också vida omtalad för sin mat och det är så klart roligt att kunna bjuda våra gäster på en del av allt gott som regionen har att erbjuda, säger Elin Rodin.

Mer information om Akademisk högtid 2018 finner du här.

Kontaktpersoner:
Elin Rodin, biträdande ceremonimästare Akademisk högtid, 010-142 79 67

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu

Installera webbappen på din iPhone eller iPad: klicka på   och lägg till på hemskärm.