Design Open – 230 gymnasieelever ska minska matsvinnet

I dag sparkade designtävlingen Design Open igång. 230 gymnasieelever från stora delar av Norrland samlades på Grönborgs i Sundsvall för att få veta det hemliga uppdraget.

Semra mäter.jpg
Semra Sahin, projektledare för Design Open, kontrollmäter elevernas första design. En tävling där uppgiften var att bygga ett så högt torn som möjligt med fem A4-papper och skräp från dagens lunchpaket.

I Sverige slänger vi idag mängder av mat, i en familj på fyra personer slänger vi ett kilo per dag (Livsmedelsverket, 2019). Matsvinnet förekommer i ännu större omfattning om man även räknar in allt som slängs i livsmedelsbutiker, i distribution, i storkök och restauranger. Det är ett onödigt stort miljöproblem och utgör 20-25% av svenskarnas totala klimatpåverkan (Naturvårdsverket, 2019). Matsvinnet måste stoppas, men hur?

Så inleds årets utmaning som innebär att eleverna med kreativitet, fantasi och intelligens ska skapa prylar, processer eller ny design som hjälper till att minska matsvinnet.

- Kul att se så mycket engagemang hos eleverna, säger Semra Sahin, projektledare för Design Open. Jag vet sedan tidigare att många unga har lättare att tänka i nya banor, så jag ser verkligen fram emot att se de kreativa tävlingsbidragen.

Design Open inleds i dag med en gemensam kick-off på Mittuniversitetet för alla deltagande skolor och sedan pågår arbetet ute i skolorna fram till början av mars 2020. Vinnaren utses i april nästa år och erhåller 10 000 kronor. Även andra- och tredjepristagarna belönas.

Över 200 elever samlades på Grönborgs, campus Sundsvall.