Gymnasieelever får hemligt uppdrag kring hållbarhet

Torsdag 17 oktober avslöjas årets tema i Design Open, Norrlands största designtävling för gymnasieelever. 230 gymnasieelever kommer att ställas inför uppgiften att bidra med kloka lösningar på ett miljöproblem som motsvarar omkring en femtedel av svenska hushålls klimatpåverkan.

P1033425_red.jpg
Tove Luksepp, Storsjögymnasiet, vinnare av Design Open 2018/2019. Foto: Anton Åkerlund, Mittuniversitetet.

− Vi har genom åren blivit bortskämda med många goda idéer från eleverna. När vi utser vinnaren belönar vi till exempel innovationshöjd, kreativitet, tillgänglighet och  hur väl lösningen passar den tänkta målgruppen, säger Semra Sahin, projektledare för Design Open. 

DESIGN OPEN grundades i början på 2000-talet och är en designtävling för gymnasister och ett nätverk för lärare. Syftet med Design Open är att öka intresset för design, naturvetenskap och teknik samt att bidra till utveckling av lärandeprocessen inom design. Det sker bland annat genom att bygga nätverk för lärare och genom samarbete med företag/organisationer som bidrar med skarpa designuppdrag för gymnasieelever inom teknik, estetik, media och kommunikation.

Gymnasieeleverna får i år i uppdrag att arbeta utifrån en känd samhällsutmaning och sedan blir uppgiften att ta fram förslag på lösningar på problemet. Lösningarna kan exempelvis handla om digitalisering, nya produkter, tjänster och service. Design Open inleds med en gemensam kick-off på Mittuniversitetet för alla deltagande skolor och sedan pågår arbetet ute i skolorna fram till början av mars 2020. Vinnaren utses i april nästa år och erhåller 10 000 kronor. Även andra- och tredjepristagarna belönas.

− Hållbarhet är ett självklart fokus i både utbildning och den forskning som inriktas mot design på Mittuniversitetet. Goda kunskaper om vetenskapligt arbete, designmetodik och att designen ska möta människors behov i samhället är viktigt och det här är ett sätt att öka gymnasieelevernas intresse för att i framtiden arbeta med hållbarhetsfrågor ur ett designperspektiv, säger Semra Sahin.

I samband med kick-offen avslöjas vilket som blir årets uppdrag och 2019 deltar följande skolor: Bessemerskolan (Sandviken), Bobergsgymnasiet (Hudiksvall), Härnösands gymnasium, Jämtlands gymnasium (Östersund), Mora gymnasium, Parkskolan (Örnsköldsvik), Sollefteå gymnasium, Tannbergsskolan (Lycksele), Timrå gymnasieskola, Västermalms skola (Sundsvall) samt Ådalsskolan (Kramfors).

Media är välkomna att delta.
Tid:
Torsdag 17 oktober, 09.30-14.30
Plats: Grönborg, Mittuniversitetet, Campus Sundsvall

Kontaktperson:
Semra Sahin, projektledare Design Open, semra.sahin@miun.se, 010-142 86 29