När evenemanget ForskarFredag i år utökades till en vetenskapsfestival under en hel vecka blev det succé. Stort medialt intresse och fler än 1000 besökare på de olika programpunkterna.

Samlingsbild_FF_1600x900.png

Se en film från festivalen (ca 2 minuter)

– Jag är supernöjd och känner mig oerhört stolt över att jobba på Mittuniversitetet med så engagerade och kompetenta forskare och kollegor. Vi har fått väldigt fin respons från många olika håll och jag vill verkligen tacka alla som bidragit, säger Sofia de Wall, projektledare för ForskarFredag.

Ett flertal aktiviteter arrangerades under förra veckan i såväl Sundsvall som Östersund med en tydlig inriktning mot en yngre målgrupp. Resultatet blev att mer än 700 barn och ungdomar, på olika sätt, gavs möjlighet att ta del av aktuell forskning från Mittuniversitetet. I Östersund kunde skolor ”låna en forskare” och en av de som lånades ut var Pär Löfstrand, doktor i psykologi.

– Att få chansen att diskutera forskning med gymnasieungdomar är viktigt. Man får också tänka till över hur man presenterar det man forskat om på ett begripligt vis. Samtidigt ger ungdomarna viktig input utifrån sin vardag och sina utmaningar, det är mycket givande, säger Pär Löfstrand.

Förutom Pär Löfstrand deltog dessa forskare i olika aktiviteter under vetenskapsfestivalen: Torbjörn Skytt, Stefani Rydblom, Mattias O´Nils, Mikael Bäckström, Anna-Sara Fagerholm, Erika Wall, Börje Norlin, Sara Nyhlén, Helen Hanstock, Sara Skott, Linda Kvarnlöf, Nicklas Blomquist och Lottie Jangdahl. Dessutom deltog flera forskare vid forskningscentren RCR, Sports Tech och NVC under de ”öppna hus” som arrangerades för skolklasser i Östersund.

– Att samverka med allmänhet, näringsliv och andra aktörer utanför Mittuniversitetet ger mig en chans att stärka bilden av Mittuniversitetet som en attraktiv plats att studie och arbeta vid. Förutom att undervisa och aktivt bedriva forskning är ett av våra uppdrag som forskare att synliggöra forskning för allmänheten och där är Vetenskapsveckan och Forskarfredag en viktig arena, säger Lottie Jangdal, doktorand, MKV.

– Vi har också lyckats locka media och uppmärksammats i SVT, ST, ÖP, LT och Sveriges Radio Västernorrland. Men, jag måste ändå ge ett extra plus till Sveriges Radio Jämtland som valde att direktsända från vindtunneln på Sports Tech under en hel timme i torsdags, det var jättehäftigt. Nu utvärderar vi och tar nya tag inför 2020, säger Sofia de Wall.

Om du har missat...

Här kan du ta del av några nedslag i media:
SVT Jämtland, 23 september
SR Västernorrland, 25 september - scrolla till 1.44.55
SR Jämtland, 26 september
Sundsvalls Tidning, 28 september

Science Afterwork: Östersund
https://www.youtube.com/watch?v=krkeeMFyBag

Samtal med forskare: Sundsvall
https://www.youtube.com/watch?v=3J2RScej4dE

Företagsfrukost: Sundsvall (STC Research Centre & SMART-projektet)
https://youtu.be/FkkxE-z5Yys?t=1243

Kontaktperson:
Sofia de Wall, projektledare ForskarFredag, sofia.dewall@miun.se