Generaldirektör Dan Eliasson besöker risk- och krisforskningslabbet

Idag torsdag besöks Mittuniversitetets risk- och krisforskningslabb av en delegation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt ett antal räddningschefer. Delegationen ska följa en skarp övning i labbet och generaldirektören för MSB, Dan Eliasson, är en av deltagarna.

Eliasson_RCR.jpg
Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, besöker RCR Lab tillsammans med en delegation.

− Vi är väldigt glada att vi får möjlighet att visa upp labbet för de här personerna. Vi tror att många av dem kan ha nytta av labbet i framtiden, säger Erna Danielsson, centrumledare för Risk- och krisforskningscentret, RCR.

RCR Lab, som invigdes hösten 2017, är en simuleringsmiljö utrustad med en mängd tekniska finesser.

I det 64 kvadratmeter stora rummet finns 360 graders sömlös bild- eller filmprojicering på de vita väggarna och ett surroundsystem där ljudet kan komma från vilket håll som helst. Vibrationer, ljuseffekter och rök kan användas för att exempelvis simulera bränder. Dofter, värme eller kyla förstärker känslan av verklighet, liksom rekvisita i rummet. Kombinationen av simuleringsmetoder är världsunik och gör RCR Lab till en användbar miljö för både forskare och andra.

− Räddningstjänsten i Jämtland genomförde nyligen övningar med sin personal och vi ser det som ett gott betyg att de nu vill visa upp labbet för sina kollegor, säger Jörgen Sparf, verksamhetsansvarig vid RCR Lab.

Media är välkomna att delta vid delar av besöket. Det finns också utrymme för intervjuer efteråt.

Tid: 14.00, torsdag 28 november
Plats: RCR Lab, Mittuniversitetet, hus P, plan 4, Campus Östersund

Kontaktpersoner:
Erna Danielsson, centrumledare för Risk- och krisforskningscentret, RCR, 072-581 89 32
Jörgen Sparf, verksamhetsansvarig vid RCR Lab, 072-581 87 76