Magi och problemlösning på matematikfesten i Sundsvall

90 matematikintresserade gymnasieelever från hela landet kommer till Sonja Kovalevsky-dagarna på Mittuniversitetet 8-9 november. Det är andra gången i följd som Mittuniversitetet står värd.

Arkadia_7_WEB.jpg
Arkadia ska försöka koppla samman magi och matematik under Sonja Kovalevsky-dagarna. Foto: Olov Holtén.

– Sonja Kovalevsky blev Sveriges första kvinnliga professor i en tid där kvinnor inte fick utbilda sig hur som helst. SK-dagarna är en hyllning till henne och hennes matematiska resa och i år utmanar vi ungdomarna i en problemlösningstävling, säger Andreas Lind, universitetslektor vid Institutionen för matematik och ämnesdidaktik.

Sonja Kovalevsky-dagarna (SK-dagarna) riktar sig till gymnasieelever som får se och testa olika praktiska tillämpningar av matematiken; kryptografi, matematik inom banken, och mycket annat. I år är också tre stycken internationella föreläsare inbjudna. En av höjdpunkterna är en problemlösningstävling, där eleverna får samarbeta för att lösa ett antal matematiska problem.

– En stående punkt i programmet är föredraget kring Sonjas liv och i år kommer världsmagikern och svenske mästaren i scenmagi, Arkadia, att hålla detta föredrag. Det blir en intressant twist på tillställningen att koppla samman magi och matematik, säger Andreas Lind, universitetslektor vid Institutionen för matematik och ämnesdidaktik.

År 2000 så var det världsmatematikåret och då arrangerades Sonja Kovalevsky-dagarna för första gången. Sedan dess har SK-dagarna arrangerats årligen men cirkulerat mellan lärosäten i Sverige.

Evenemanget inleds 08.40 på fredagen och pågår under hela dagen med föreläsningar och aktiviteter. Under lördagen gäller tiderna 08:30 -13:30.

Media är välkomna att delta.

Programmet till SK-dagarna finns här: https://www.miun.se/mot-mittuniversitetet/samverkan/run/sonja-kovalevsky-dagarna-2019/program/

För mer information, kontakta:
Andreas Lind, universitetslektor, Institutionen för Matematik och ämnesdidaktik, 010-142 84 21, 070-689 08 22, andreas.lind@miun.se