Vindtunneltester utvecklar handcyklingen

Tor 21 mar 2019 15:14

Sittvinklar, vindmotstånd och funktionsnedsättning är några centrala begrepp i den studie som just nu pågår på Mittuniversitetet kring klassificeringen av paraidrotten handcykling. Forskaren Mats Ainegren förklarar syftet med studien.

Peter Malmberg, handcyklist, i Mittuniversitetets vindtunnel.
Peter Malmberg kör ett maxtest i vindtunneln. Foto: Pelle Fredriksson

– Vi vill undersöka hur sittpositionen i handcykling påverkar vindmotstånd och energiomsättning. Generellt sett finns det väldigt lite forskning gjord inom handcykling. Målsättningen är att öka kunskapen om handcykling både för aktiva och tränare men vi hoppas också att studien kan ligga till grund för utveckling av regelsystem, säger Mats Ainegren, forskningsledare vid Sports Tech Research Centre.

Som ett led i forskningen genomförs tester i vindtunneln på Mittuniversitetet där paraidrottaren Peter Malmberg medverkar. Hans uppgift är bland annat att genomföra ett så kallat maxtest där han cyklar med vindmotstånd och en successivt ökad lutning (uppförsbacke) så länge han orkar. Han får också cykla i olika sittvinklar för att se hur dessa påverkar prestationen.

– Maxtestet är så klart väldigt jobbigt, men det är en självklarhet att ställa upp. Det är viktigt att klassificeringen blir riktig. Om någon deltagare är väldigt överlägsen i en tävling så blir det ofta mycket snack kring om vi verkligen tävlar på lika villkor, säger Peter Malmberg, paraidrottare.

I forskningsprojektet medverkar också forskaren Marie Ohlsson som också har rollen som parasportkoordinator på Mittuniversitetet.

– Beroende på vilken funktionsnedsättning man har påverkas prestationen olika och det kan innebära stora skillnader i hur mycket kraft man cyklar med. Vi kan nog aldrig uppnå fullständig rättvisa, men vi hoppas kunna bidra till att utveckla handcykelsporten, säger Marie Ohlsson.

Mittuniversitetet satsar på parasport

Parasportprojektet är en del av Mittuniversitetets gemensamma satsning på sport- och idrottsforskning och sker i samverkan mellan Sports Tech Research Centre och Nationellt vintersportcentrum. Mittuniversitetets profilering mot parasport har pågått under lång tid. En förstudie i samarbete med Svenska Parasportförbundet ska också genomföras för att på sikt skapa en internationell paratränarutbildning och att driva utvecklingen av ett nationellt/internationellt centrum för parasport.

– Målsättningen är att parasport blir ett område för framgångsrik ämnesövergripande forskning och utbildning och att även nya samarbeten med externa parter regionalt, nationellt och internationellt kan startas, säger Marie Ohlsson.

Kontakt:

Mats Ainegren, 010-142 84 72
Marie Ohlsson, 010-142 89 47


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2019-03-22