Johan Järvestad vann årets Gyllene Halda

Johan Järvestad tilldelades under lördagskvällen Journalistförbundet Sundsvalls pris Gyllene Haldan. Helt ovetandes om vad som väntade lurades Johan Järvestad ner till Kalmar och Guldspadegalan. – Det var längesen jag blev så överraskad, säger Johan Järvestad, på Gefle Dagblad.

Johan Järvestad.jpg

Under flera års tid har journalisten Johan Järvestad granskat muslimska verksamheter i Gävle, däribland Gävle moské och Nya Kastets skola. Som konsekvens av detta har han tvingats utstå hot och hat. Journalistförbundet Sundsvall vill att Johan Järvestad ska bli en symbol för alla de journalister som får ta emot hot och hat.

Priset delades ut för 26:e gången av linjeföreningen Journalistförbundet Sundsvall och två studenter från Mittuniversitetet i Sundsvall agerade prisutdelare. När Johan Järvestad kallades till scenen såg han aningen chockad ut.

– Vad är det här för pris? frågade han när han kom upp på scenen.

Anders Ingvarsson är ansvarig utgivare på Gefle Dagblad och har vetat att Johan Järvestad var årets vinnare ända sedan februari. Då Johan Järvestad varit tjänstledig en period blev det inte så lätt för Anders Ingvarsson att locka ner honom.

– Jag sa att “detta är något du borde åka på”, för att få ny inspiration och så. Han tyckte det var väldigt märkligt, men då sa jag också att han skulle se det som ett litet tack för att han gjort ett bra jobb, säger Anders Ingvarsson.

– Jag tyckte det var jättekonstigt faktiskt, men vilken överraskning. Jättekul! säger Johan Järvestad direkt efter det att han tagit emot priset.

Text: Lisa Svensson och Liss Thunberg, journalistprogrammet, Mittuniversitetet