Mariam och Jennifer vill förändra bilden av förorten med Botkyrka som bas
Mariam Miyan och Jennifer Guijo da Silva vill jobba för ett samhälle som tar hänsyn till alla medborgare. De gjorde sin praktik under socionomutbildningen på Mittuniversitetets fältstation i Botkyrka.
Varje termin gör två studenter från socionomutbildningen sin praktik på Mittuniversitetets fältstation i Botkyrka, en kommun öst om Stockholm. Genom praktiken ska studenterna få möjlighet att jobba i en miljö där många av aktörerna arbetar med personer från skilda kulturer varje dag. I år har Mariam och Jennifer bosatt sig på våning fem i universitetets lägenhet.
Praktiken i Botkyrka är en av två praktiker som görs inom ramen för utbildningen. Tidigare under utbildningen har de praktiserat på en organisation, men nu har Mariam och Jennifer fått fria händer att planera och genomföra ett eget projekt. Deras plan var att starta en podd som ska ge en nyanserad bild av förorten och människorna som bor där.
– Vi vill ge personer från området möjlighet att få göra sina röster hörda. Vi vill inte rädda någon eller tala för någon, utan låta dem prata. Vi vill nå ut till ungdomar i hela Sverige och förändra negativa attityder till förorten, säger Jennifer.
Studenterna menar att samhället genomsyras av skadliga stereotyper som leder till att vissa medborgare utsätts för orättvisor. En katalysator för dessa stereotyper är våra medier, som enligt Mariam och Jennifer, ger en vinklad bild av förorten.
Det skrivs bara om förorten när det sker våld här. Bra nyheter skrivs oftast bara i lokaltidningar, men ingen utanför förorten läser dem. Med podcasten vill vi nå ut till en bredare publik. För att kunna göra det har vi breda teman som marginalisering, knark, vapen, och skola. Gästerna är bland annat ungdomar, poliser, artister – alla med tydliga kopplingar till förorten.
“Den knutna revolvern” av Carl Fredrik Reuterswärd på Fittja tunnelbanestation. Foto: Aynur Isayeva.
Mariam och Jennifer har som mål att skapa social mobilisering och utrymme för nya perspektiv som bryter mot den sterotypa bilden av förorten. Ett stort mål kräver bra uppbackning, och det är viktigt att både skolan och samarbetsparter i närområdet kan bidra med relevant kunskap och kompetens.
Medborgarcenter i Fittja är en av aktörerna i närområdet som studenterna haft kontakt med redan från start. Medborgarcenter är kommunens ansikte utåt, hit kommer medborgare som har frågor som rör närområdet.
– Samarbetet mellan oss och Mittuniversitetets studenter som kommer hit för att göra praktik har växt fram naturligt under åren. Vi hjälper studenterna på olika sätt. Ibland kommer de med idéer, ibland föreslår vi uppdrag, säger Parvaneh Sharafi, områdesutvecklare på Medborgarcenter.
Genom Medborgarcenter har Mariam och Jennifer fått hjälp med att få kontakt med olika människor och verksamheter och bjudits in till nätverksträffar.
Parvaneh Sharafi tillsammans med Mariam och Jennifer på Medborgarcenter i Fittja. Foto: Gleb Sobolev.
– Förutom att starta podden jobbar vi bland annat på Fittjaskolan, fritidsgården Fittjapulsen och det mångkulturella centret här. Det har varit en viktig del i vår praktik att kunna få tillträde till alla dessa mötesplatser. Att praktisera här innebär att du ständigt tar del av nya perspektiv, säger Mariam.
Mariam och Jennifer hoppas att politiker ska inse vikten av att satsa på området och ungdomarna i Botkyrka. Men när resurserna tas bort finns fortfarande gemenskapen.
(redaktörens tillägg) Tyvärr har podden inte publicerats eftersom allt inspelat material fanns i en studio som råkade ut för inbrott och nästan allt inspelat material försvann i samband med det.
Läs mer om Socionomutbildningen
Koordinator för Fältstation Botkyrka och handledare för studenterna är Omar Ahmed.