Vinterparasportare träffas på Campus Östersund

Winter Para Sports Development Camp del två ordnas den 6-9 april av Mittuniversitetets idrottsakademi. Det är fem unga paraidrottare och deras ledare som ska få teoretisk och praktisk kunskap för att gå från nybörjare till elit inom alpint och snowboard.

Victor-yoga.jpg
Victor Hård, ledare för lägret som ordnas i samarbete med Parasport Sverige.

Deltagarna som är från Azerbadjan, Grekland, Polen, Rumänien och Ungern ska under fyra dagar drillas i teori och träning. Men de började med att umgås med världseliten under Klövsjö 2019 World Para Alpine Skiing European Cup Final som ordnas där 31 mars till 5 april.

– Fjällen och backarna var väldigt fina, människorna är snälla och hjälpsamma, men jag gillade inte maten. Det är för lite färska grönsaker och massor med smör och syrad mjölk. Men bastun var härlig, sade Eva Nikou från Grekland.

Bild av

Bild av

Bild av

Bild av

Bild av


Viktor Hård går tredje året på Idrottsvetenskapligt program på Mittuniversitetet. Han gör sin 5-veckorspraktik på Parasport Sverige och har hjälpt till som ledare under lägret. Den här dagen ordnar Viktor ett träningspass i Excercishallen på campus. De kör ett cirkelpass med sex stationer, en fotbollsmatch och avrundar med yoga.

– Jag gör några övningar som fokuserar på ben och bål, detta är viktiga delar för alpinister och snowboardåkare, säger Viktor.

Han var också med i arrangemanget runt Europacupfinalen i Klövsjö

– Det är väldigt kul att få vara med och ordna detta. Jag hjälpte också till med tävlingarna i Klövsjö, det enda tråkiga är att det inte kommer så många i publiken, tävlingarna är i världsklass, säger Victor.

Läs mer om Klövsjö 2019 World Para Alpine Skiing European Cup Final och Klövsjö 2019 World Para Snowboard World Cup Final på winterparasport.com