Beijings idrottsuniversitet besöker Mittuniversitetet

Ons 05 jun 2019 14:29

En delegation från Kinas största lärosäte inom idrottsvetenskap Beijings idrottsuniversitet med 13 000 studenter och 300 doktorander besökte Mittuniversitetet, Östersund och Åre under tre dagar den 3-5 juni. Besöket var ett led i deras ambition att utveckla idrottsvetenskap i Kina och optimera förberedelserna inför Vinter-OS i Beijing 2022.

Delegation från Beijing Sport University hos NVC

– Det är fascinerande att möta kollegor från ett så stort land med helt andra utmaningar. De blev imponerade av vår unika närhet till landslag och att vi gör tester på och forskar tillsammans med den yppersta världseliten. Vi har även en del gemensamma intressen kring utbildning och forskning som vi kan diskutera framöver, säger Kerry McGawley, centrumledare för Nationellt vintersportcentrum vid Mittuniversitetet.

Den kinesiska delegationen består av Gao Feng, Vice President, Cai Youzhi, Director of the Graduate School, Sun Zhen, Director, Offices of Human Resources och Wu Jun, Deputy Director, Office for International Exchange and Cooperation. 

av

av

av

av


Under måndagen gjorde delegationen en rundtur i Mittuniversitetets unika laboratoriemiljöer på forskningscentren Nationellt vintersportcentrum (NVC) och Sports Tech Research Centre. De fick också en genomgång av våra utbildningar och inblick i aktuell forskning på området. På tisdagen besöker de NVC:s innovativa utvecklingslaboratorium och fältstation i Åre.

Då hade de också tillfälle att ta del av slutsatser och erfarenheter från VM-arrangemangen i skidskytte och alpint i Östersund och Åre den gångna vintern då eftersom de fick träffa företrädare för båda VM-organisationerna samt WCR2019.

– Det känns extra kul att få visa upp vår region, vårt koncept och unika labmiljöer, säger professor H-C Holmberg, Nationellt vintersportcentrum vid Mittuniversitetet.

– Kina är framgångsrika i sommaridrott och var 3:a i medaljligan på sommar-OS i Rio 2016 med 70 medaljer varav 27 guld. Inför vinter-OS 2022 i Beijing önskar de att lära sig mer om vinteridrott och ha ett ökat utbyte som involverar både forskning och utbildning. Deras regering har under de kommande åren ambitionen att 300 miljoner kineser ska prova på att åka skidor och bygga 200 skidanläggningar runt om i Kina. Av flera anledningar är därför vår praktiska kunskap och erfarenhet av extra stort intresse och samtidigt är många kineser intresserade av att besöka vår region, fortsätter H-C Holmberg.

Kontakt:

H-C Holmberg, professor på Nationellt vintersportcentrum, Mittuniversitetet
070-405 89 60, Hans-Christer.Holmberg@miun.se


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2019-06-05