Unik doftmetod i kampen mot granbarkborren

Fre 28 jun 2019 12:30

Som en följd av granbarkborrens framfart i regionen forskar Mittuniversitetet kring hur granskogen kan skyddas med hjälp av naturliga luktämnen. Matilda Lindmark, doktorand biologiinstitutionen, berättar om hur projektet BESKA (Bekämpning av skogsskador i Mellannorrland) är först någonsin med så kallad push and pull-strategi som de nu tillämpat på hyggen vid Storhullsjön norr om Stöde.

Matilda Lindmark
Matilda Lindmark, doktorand, testar den nya push pull-metoden i skogarna runt Storhullsjön. Foto: Joachim Kjellgren, Mittuniversitetet.
  1. Projektet har pågått sedan sommaren 2017 med att kartlägga granbarkborren och dess beteende.
    - De navigerar och kommunicerar med varandra genom olika doftämnen som ger information om var det finns granar där de kan föröka sig, berättar Matilda. Genom att på kemisk väg ta fram lövträdsdoft som stöter bort borren hoppas vi kunna hålla dem från skogskanten när de kommer flygande, vi vill få granar att dofta lövträd, fortsätter hon.


Behållare med den framtagna lövträdsdoften som ska stöta bort granbarkborrarna.

Projektet är unikt eftersom den här push-tekniken kombineras med användandet av fångstvirke preparerad med ämnen granbarkborren naturligt dras till, även kallad pull-teknik. På så vis kan man leda dem till våra fällor, dvs. push-pull.
- Vi har praktiserat den här metoden i Storhullsjön, genom att skapa frånstötande doftridåer längs hyggeskanterna kombinerat med fångsvirke på hygget. Då samlas borrarna på ett ställe och det blir lättare att ta med dem därifrån. Målet är att skapa en tjänst för att både skydda granskogen och optimera skogsbruket som gör förluster på grund av granbarkborren, säger Matilda.


Infångade granbarkborrar.

Testet har gjorts på nya hyggen i området sedan mitten av maj då granbarkborrarna vaknar till efter vintern. 

- Nu i juni har jag varit där och samlat in borrar från fångstvirket och fryst in dem, berättar hon. Till hösten gör vi en ny kontroll för att undersöka hur sommarens nykläckta borrar har spridit sig. Sedan ska vi ta ställning till om vi lyckats ta fram en kommersiellt gångbar metod eller om ytterligare forskning behövs, avslutar hon

.

Fakta
Granbarkborren gräver sig in under granens bark och lägger ägg. Där lever sedan larverna av näring från trädet. Gnagspåren syns tydligt med ett tjockt spår efter den äggläggande borren, och tusentals små spår från den nya generationen granbarkborrar som kläckts och äter av innerbarken tills de är redo att flyga iväg till nästa träd. I vissa fall fungerar granens kåda som skyddsmekanism för att dränka borrarna men när de blir för många, uppåt 1500 på samma träd dör granen.

Modergång från fem stycken borrar med larvernas små gångar utåt.


Fälla av granstockar som drar till sig granbarkborrarna.

Kontaktperson:
Matilda Lindmark
E-post Matilda.Lindmark@miun.se
Tel. 010-142 83 87

 

Skapad av Joachim Kjellgren

Sidan uppdaterades 2019-07-29