Spännande projekt på Summer University

Närmare 60 studenter och lärare från Tyskland, Irland, Schweiz och Nederländerna har under två veckor huserat på Mittuniversitetet i Sundsvall för att tillsammans genomföra projekt på temat ”hållbar framtid”.

Summeruniversity.jpg
Dawson Shiloff och John Clancy deltar i Summer University.

Under två veckor har 36 studenter och ett 20-tal lärare från några av Mittuniversitetets partneruniversitet utmanat sitt kreativa tänkande i det årligen återkommande sommaruniversitetet. Här får studenter och lärare från flera olika länder en möjlighet att utvecklas, träna sina specialistkunskaper och arbeta under verkliga arbetsförhållanden.

Fly eller illa fäkta
Uppdelade i team har de undersökt olika frågeställningar och områden inom hållbarhet för allt från inomhusmiljö och sociala förändring till skadliga partiklar i luft och vatten. Med bland annat bloggar och filmer har de dokumenterat projekten och redovisat sina resultat.

Dawson Shiloff, Kanada och John Clancy, Irland, studerar båda miljöskydd på Irland. De har ingått i teamet ”Fight or flight”, som fokuserat på frågan om man bör stanna och kämpa mot naturen eller helt enkelt fly till en annan plats.
– Fem personer har ingått i vår grupp där vi startade med en brainstorming kring de största problemen. Vi har förstås inte kommit fram till någon lösning men vi har startat en diskussion kring hur man skulle kunna hantera det, säger Dawson Shiloff.

Utvecklande gemenskap
Såväl Dawson som John är mycket nöjda med sin vistelse i Sundsvall och allt vad den har haft att erbjuda i form av naturupplevelser, utvecklande samarbete och gemenskap.
– Det är fantastiskt att jobba mot samma mål med olika människor med olika erfarenheter. Och sedan är det en härlig bonus att få en inblick i den svenska kulturen och uppleva naturen och de rena vattendragen, med vatten som faktiskt går att dricka, säger John Clancy.

Cathrine Gladh är internationell handläggare vid FUS och projektkoordinator för Summer University:
– Det är nu åttonde året som Summer University genomförs och detta år har vi en större bredd än tidigare på de sju projekt som ges, säger hon.

De sju projekt som deltagarna har arbetat med är:
• Design for social change (design för social förändring)
• Design for sustainable indoor (design för hållbar inomhusmiljö)
• Fight or flight (hur vi kan möta de utmaningar som naturen bjuder på)
• Fine dust measurement (skadliga partiklar i luften som vi får i oss)
• Forest game (ett brädspel som målar upp olika situationer som man har att ta ställning till)
• Sustainable storytelling (hur man berättar om hållbarhet och hur man får ut budskapet)
• Wird3 (en robot som tar reda på hur vattnet i olika vattendrag mår)