Magni studerade på Mittuniversitetet – från Färöarna

Mittuniversitetet har studenter på distans på många olika håll. Nyligen tog Magni Husgaard från Klaksvik på Färöarna examen i utbildningen Musik- och ljuddesign.

magni.jpg
Magni Husgaard från Färöarna med sitt diplom från distansutbildningen Musik- och ljuddesign.

Inte nog med att han läst utbildningen på distans från Färöarna, han reste dessutom hit tillsammans med sin familj för avslutningshögtiden i januari.

Allt började med att han studerade till Bachelor in mjukvaruutveckling på Färöarnas universitet i Torshamn. Universitetet har ett samarbete med Mittuniversitetet vilket gjorde att han hittade Musik- och ljuddesignprogrammet.


Vy över Magnis hemstad, Klaksvik på Färöarna.

Magni är musiker och har alltid haft ett stort intresse för musikproduktion, och han har arbetat både som musiker och ljudtekniker tidigare. Han har alltid velat lära sig mer, men med en relativt liten befolkningsmängd på Färöarna saknas möjligheter att organisera det. Därför har han lärt sig på egen hand.
- Jag kände att jag ville ha en formell utbildning för att få mina kunskaper dokumenterade och skapa bättre förutsättningar till jobb i framtiden, säger han

Utbildningen innehöll flera saker som han kunde sedan tidigare men även en hel del ny kunskap.
- Det kändes viktigt att få gå igenom och bocka av alla mina kunskaper så jag täcker in alla delar inom ljudproduktion, berättar Magni.

Han läste utbildningen på halvfart under fyra år och tycker att kurserna är bra utformade med en flexibilitet i upplägget som han gillar. Han tror också att utbildningen skulle bli ännu bättre om den också täckte upp musik inom interaktiva medier och datorspel.
- Utbildningen har huvudfokus mycket på produktion av kommersiell musik för utgivning men har även viss inriktning på filmmusik, säger han.

Under en av kurserna fick Magni resa till Falun för att göra inspelningar med lokala artister i en studio.
– Det var jätteroligt, intressant och en lärorik upplevelse, säger han. Det är extra roligt med kurser där man får göra något kreativt och producera själv. Självklart måste det även få finnas kurser som är lite mer teoretiska, men det är de här jag gillar bäst. Jag tycker att det är en bra utbildning.

Magni ser hoppfullt på framtiden med sin nya examen.
– Jag hoppas kunna kombinera min bakgrund inom mjukvaruutveckling med den här utbildningen speciellt för verksamhet inom spelmarknaden med datorspel. När man producerar musik till spel är det nyttigt att ha kunskaper om hur det fungerar och hur de är uppbyggda kodmässigt. Jag funderar också på att studera vidare och ta en Computer Engineer på Miun eller en Musik- och Ljudproduktion på Högskolan Dalarna university. Framtiden ser jättespännande ut, med den snabba utvecklingen inom just det här området, avslutar han.

Läs mer om utbildningen Musik- och ljuddesign

Är du också intresserad av att studera utomlands?