Drygt 900 000 kronor till ny skidskytteforskning

Tor 12 mar 2020 09:31

Tre forskningsprojekt vid Mittuniversitetet tilldelas medel för forskning kring skidskytte och idrottsevenemang.

Skidskytt i Östersund
Foto: Annacarin Aronsson, Mittuniversitetet.

Docent Kerry McGawley, Nationellt vintersportcentrum (NVC), får 340 000 kronor till projektet ”Neurofeedback träning för förbättrad skjutprecision inom skidskytte”. I projektet samverkar Mittuniversitetet med Bangor University i Wales. De skidskyttar som deltar i projektet kommer bland annat att genomgå tester där EEG-mätning används för att registrera hjärnans aktivitet under skjutning.

Ytterligare ett projekt vid NVC tilldelas medel. Det gäller docent Marko Laaksonen som får 265 000 kronor för ett forskningsprojekt som ska titta närmare på ”Farthållningsstrategier för träning och förbättrad skidåkningsprestation i skidskytte”. I projektet ska forskarna specifikt titta på tävlingsförhållanden i Östersund där ett av målen med projektet är att ge svenska skidskyttar viktig information i de förberedelser som de genomför inför världscuptävlingarna i skidskytte i Östersund i november-december 2020.

Docent Robert Pettersson, ETOUR, tilldelas 350 000 kronor för fortsatta studier kring effekter av världscuparrangemang inom alpint eller skidskytte för regionen Jämtland/Härjedalen. I projektet ingår också att utveckla mätmetoder för forskning kring turistekonomiska effekter.

Satsningen är en effekt av samarbetsavtalet mellan Mittuniversitetet och WCR2019 (World Championships Region 2019) där överenskommelsen bland annat innebär att medel ska avsättas för nya forskningsprojekt kring alpint, skidskytte och evenemang.


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2020-05-13