”Trodde aldrig att jag skulle cykla på en frusen sjö”

26-årige Leonardo Marin från Italien, ser tillbaka på sex händelserika månader på forskningscentret Sports Tech Research Centre på Mittuniversitetet.

Andrey Koptyug och Leonardo Marin
Handledaren, professor Andrey Koptyug, och Leonardo Marin förevisar den surrogathals som Leonardo utvecklat. Foto: Mittuniversitetet.

Det framgångsrika samarbetet mellan Mittuniversitetet och University of Padua har pågått sedan 2015 och förde Leonardo och hans masterprojekt till Östersund. Här har han arbetat med sin avhandling i maskinteknik.

− Det bästa med Östersund är omgivningen, människorna och alla studenter. Det finns människor från Italien, Tyskland, Belgien, Nederländerna, Serbien och Ghana och under veckorna har vi hängt, festat och cyklat. Det är en skön stämning, alla är vänliga, och jag trodde aldrig i mitt liv att jag skulle kunna cykla på en frusen sjö i hjärtat av Östersund, säger Leonardo.
Foto: Leonardo Marin.

”Om du får möjligheten, åk hit, du kommer inte att ångra det”

Under tiden i Jämtland har han utvecklat en surrogathals som är speciellt anpassad för att användas i laboratorietester. Leonardo beskriver sina sex månader på universitetet som proffsiga. Han har från första dagen kunnat utveckla sin kompetens och sina projekt. I sitt projekt med fick han tillåtelse att självständigt använda de maskiner, material och labb som finns på Sports Tech Research Centre. Leonardo beskriver Mittuniversitetet och hans handledare, professor Andrey Koptyug, med ett stort leende.

− När jag kom hit i september förra året blev jag överraskad över professor Andreys gästvänlighet. Eftersom svenska språket var helt främmande för mig så tog han med mig till stormarknaden och visade mig vilket smör jag skulle köpa.


I framtiden vill Leonardo arbeta med produktutveckling utomlands. Men först ska han tillbaka till Italien för att sammanfatta sitt projekt med sin italienska professor. Han ser fram emot att låta familj och vänner få ta del av hans minnen från studietiden i Östersund.

− Alla på forskningscentret Sports Tech har varit vänligt inställda och engagerade i mitt projektarbete. Om du får möjligheten, åk hit, du kommer inte att ångra det, alla är närvarande och väldigt hjälpsamma, säger Leonardo.

(Notering: Intervjun gjordes innan restriktionerna i Italien utökades på grund av det nya coronaviruset. Leonardo kunde ta sig hem.)