Journaliststudenten som fick anställning under sin praktik

Tor 02 apr 2020 15:37

Coronapandemin har ökat trycket på landets redaktioner en hel del. Daniella Nygren som läser tredje året på Mittuniversitetets journalistprogram fick ett vikariat på Sveriges Radio P4 Stockholm under sin praktikperiod.

Daniella Nygren fick vikariat på P4 Stockholm
Daniella Nygren fick vikariat på sin praktikplats SR P4 Stockholm.

Daniella påbörjade sin praktik i slutet av januari och märkte snabbt ett ökat tryck på redaktionen när rapporteringen om Coronaviruset började öka. Behovet av resurser för att täcka in ämnet ökade snabbt och utrymmet för handledning minskade så hon fick istället börja vikariera på redaktionen.

Annorlunda arbetsupplägg

Det innebär ett lite annat upplägg än att vara där som praktikant. Hon får jobba med olika saker beroende på var det behövs för tillfället och inte enligt ett förutbestämt veckoschema.
– Vissa dagar får jag jobba mot dagproducenten och göra snabba nyhetsreportage eller klippa, läsa in prator samt skriva artiklar. Andra dagar är jag gästbokare som ringer upp potentiella gäster till programmet för intervjuer samt gör research för att skapa manus/upplägg till programledarens intervju i radion, berättar Daniella.

Hon tror att vikariatet är ett bra sätt att testa olika roller och arbetsuppgifter samt att det ger en unik erfarenhet.
– För min personliga och yrkesmässiga utveckling är det en väldig boost för självförtroendet att få mer ansvar och mer tillit när man inte längre är ”praktikanten”. Det känns gött i själen, medger Daniella.

Bra rustad för läget

Hon tycker att den grund utbildningen på Mittuniversitetet gett henne skapar bra förutsättningar att klara av den här speciella situationen.
– Mittuniversitetets journalistprogram är känt för att vara praktiskt och det stämmer. Vi får lära oss att använda nödvändig utrustning och jobba redaktionellt både på campus samt ute på verkliga redaktioner. Dessutom utbildas vi av kompetenta journalister och lärare, säger Daniella.

Karriärmöjligheter

Hon poängterar hur kortpraktiken tidigare under utbildningen lett fram till den här möjligheten och att man kan bygga en karriär som journalist. Men hon poängterar även att det beror mycket på en själv.
– Tack vare kortpraktiken, fick jag sommarjobb på Sveriges Radio P4 Västernorrland vilket ledde till praktik på P4 Stockholm och nuvarande vikarietjänst. I grund och botten har utbildningen förberett mig väl, men man får inte glömma att det blir vad man gör det till. Vi är i en bransch där man måste ha lite jävlar anamma i sig för att ta sig någonvart, berättar Daniella.

Framtiden för yrket

Efter examen i juni ska Daniella återvända till Sveriges Radio P4 Stockholm för ett sommarvikariat. Även om framtiden är oviss, inte minst i dessa tider, tror Daniella att situationer som den nuvarande pandemin stärker behovet av duktiga journalister.
– Enligt mig behövs journalister mer än någonsin under en kris som denna och förhoppningsvis har redaktionerna råd att både ta in nya och behålla alla redan anställda journalister. Det är en spännande, utmanande, lärorik och energikrävande tid att vara journalist just nu, men det är lite det som gör att jag vill jobba med just det här yrket, avslutar hon.

Läs mer om journalistprogrammet

Sidan uppdaterades 2020-04-02