Tentor med teman är Erik Öbergs grej

Fre 24 apr 2020 09:28

Från Harry Potter till Melodifestivalen – Erik Öberg har alltid ett tema på sina tentor. - Om det finns möjligheter att göra tentamen som testar kunskaper på ett nytt sätt så tycker jag att man ska göra det.

Erikoberg

Som universitetsadjunkt på institutionen för data- och systemvetenskap är inte Erik Öberg direkt nybörjare på det här med data och teknik. Det är inte hans studenter heller. När han meddelade sina studenter om att all undervisning skulle ske digitalt en tid framöver dök det inte upp en enda fråga.
- Ingenting om var eller hur, inga problem. Det är lyxigt.

 

Examination via Zoom

Erik har ansvarat för kursen Problemorienterad programutveckling i många år och han var bland de första på Mittuniversitetet som började köra examinationer via Zoom. Erik Öbergs studenter har alla kamerorna på, bakom ryggen så han kan se skärmarna de jobbar på. De ska även ha hörlurar igång och mobiltelefonerna tillgängliga om Erik behöver ringa. Mikrofonerna får de ha avstängda, eftersom Erik är host i Zoom så kan han sätta igång mikrofonerna och lyssna om han misstänker att de pratar med någon i rummet.

Erik Öberg skärmklipp

Studenterna får använda alla tillgängliga medel som finns; google, kurslitteratur, gamla föreläsningar. Men de får inte prata med någon. Och eftersom det handlar om problemlösning så försöker Erik hitta problemformuleringar som inte går att hitta via nätet.
- Fokus är på analys, orsaker bakom och resonerande frågor, sådant som man inte kan googla sig fram till.

Det har dock hänt att han har, som han säger, ”gjort bort sig”.
- En gång hade jag tema skottår, och studenterna fick i uppgift att göra en uträkning som gick ut på att man till exempel skulle kunna skriva in år 2015, och då få svaret om det var ett skottår eller inte. Det finns matematiska uträkningar för sånt. Men det var en dum fråga, det fanns ungefär 10 000 programmerare som redan löst det och lagt ut det på nätet.

 

Tentor med teman 

Så det gäller alltså att vara påhittig. Andra teman som Erik har haft är ägg, resor, skidskytte, OS, jukebox och melodifestivalen. Men det är temat Harry Potter som väckt flest reaktioner. På den tentan skulle eleverna skapa ett program som när någon matade in sitt förnamn och efternamn automatiskt räknade ut vilket elevhem den personen hamnade i, till exempel Slytherin eller Gryffindor.
- Jag får ofta feedback men just efter Harry Potter-tentan så fick jag hur mycket kärlek som helst. Det var många som hörde av sig och det var supercoolt.

Alla tentorna följer ett tydligt mönster, frågorna täcker in alla moment som lärs ut i programmering. Så fort det börjar närma sig tentaperiod går Erik in i det han kallar för ”tentakonstrueringsmode” och börjar fundera på teman och frågor.

Har han ett råd att ge till sina kollegor vad gäller digitalt lärande och digital tentamen så är det att låta studenterna ha på kameran, och att testa sina idéer på en kollega eller vänner.  


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2020-04-30