Natur & Kulturs stipendium till Erika Schagatay

Ons 08 sep 08:19

Erika Schagatay, professor vid Mittuniversitetet, tilldelas Natur & Kulturs stipendium på 100 000 kronor för att skriva boken "Därför kan du dyka".

Erika Schagatay
Erika Schagatay under en av många resor till Indonesien.

Stiftelsen Natur & Kultur delar varje år ut populärvetenskapliga arbetsstipendium för att bidra till att göra vårt samhälle mer faktabaserat. I år tilldelades 6 av de 215 sökande stipendiet.

− Trevligt att få denna uppmuntran att skriva en bok jag haft i huvudet i över 10 år. Hoppas kunna gå ner i arbetstid för att komma igång, säger Erika Schagatay.


Erika Schagatay har under många år studerat Bajaufolket i Indonesien och deras förmåga att fridyka. 

Erika Schagatay är professor i zoofysiologi vid Institutionen för Hälsovetenskap på Mittuniversitetet. Hennes mångåriga forskning kring hur människokroppen fungerar i extrema miljöer har rönt stor internationell uppmärksamhet. Erika har lett forskningsresor till avlägsna platser och hav för att studera dykande folkgrupper, och i sin bok tänker hon berätta om fascinerande möten och förmedla ny kunskap om människokroppen och om vår evolution.

− Mina föredrag om dykning och människans evolution brukar väcka intresse och frågor. Efteråt får jag ofta frågan om jag skrivit någon bok baserat på min forskning. Om ett år eller så hoppas jag kunna svara ”ja” på den frågan, säger Erika Schagatay.

Stipendiet delas ut till forskare, journalister eller författare för att dessa ska förmedla vetenskapliga rön till en bred publik och bidra till samtal om forskning inom områdena människa, samhälle och hälsa.

Här kan du läsa mer om de senaste resultaten från Erika Schagatays forskning kring fridykning.

Läs mer om Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium

Kontaktperson:

Erika Schagatay, professor i zoofysiologi vid Mittuniversitetet, Erika.Schagatay@miun.se, 070-53 214 23