”En oerhörd betydelse för en starkt växande bransch”

Spara favorit 23 nov november 2017
Britt Bohlin, särskild utredare för besöksnäringen, hälsar på representanter för ETOURs nuvarande och tidigare ledning i samband med 20-årsfirandet.

Turismforskningsinstitutet ETOUR firade på torsdagen sina första 20 år. Sedan starten 1997 har ETOUR etablerat sig som en av Nordens främsta forskarmiljöer inom turism. Institutet har idag ett 30-tal medarbetare och studenter från hela världen.

− ETOUR har haft en oerhörd betydelse för en starkt växande bransch i Sverige. Förmågan att ligga steget före och ha en internationell utblick bidrar till viktig forskning. Jag är övertygad om att verksamheten har alla förutsättningar att fortsätta utvecklas, säger Britt Bohlin, särskild utredare för Sveriges besöksnäring.  

Turismforskningsinstitutet ETOUR etablerades 1997 och har sedan dess utvecklat och kommunicerat kunskap om turism och resande. Seminarierna under jubileumsdagen innehöll en tillbakablick på tjugo år av forskning, utbildning och samverkan med turistnäringens aktörer, men också en inblick i den senaste forskningen presenterad av institutets tre senaste doktorer.

− ETOUR är ju äldst i klassen av våra åtta forskningscentrum. Ett stort antal eldsjälar har genom åren gjort verksamheten till vad den är idag – en högt respekterad forskarmiljö som är kopplad till attraktiva utbildningar som erbjuder en internationell studiemiljö, säger Mats Tinnsten, prorektor på Mittuniversitetet.

Turismutbildning och turismforskning har funnits i Östersund betydligt längre än 20 år. Redan i slutet av 70-talet omfattade utbildningarna vid dåvarande Högskolan i Östersund mer än 150 studenter årligen och under 80-talet byggdes också en forsknings- och utvecklingsenhet upp. Ur detta föddes ETOUR, ursprungligen som ett strukturfondsprojekt inom EU.

Regeringens särskilda utredare Britt Bohlin uppvaktade den jubilerande verksamheten med ett föredrag om den utredning som hon presenterar för näringsminister Mikael Damberg 4 december.

− I vår utredning konstaterar vi bland annat att Sverige i framtiden har ett stort behov av en tydlig innovationspolitik för besöksnäringen och att det behövs det en kraftsamling kring forskning generellt. Vi ser att vi måste öka forskningens kritiska massa och vi ser också att det behövs en nationell funktion för dessa frågor, säger Britt Bohlin.

Kontaktpersoner:
Dimitri Ioannides, centrumledare ETOUR, 010-142 87 11
Maria Lexhagen, docent ETOUR, 010-142 83 39
Pelle Fredriksson, kommunikatör ETOUR, 010-142 83 48


Relaterade sidor:

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu

Installera webbappen på din iPhone eller iPad: klicka på   och lägg till på hemskärm.