Elitidrottsstipendium till tre studenter från Mittuniversitetet

Mån 29 okt 2018 10:20

Tre studenter vid Mittuniversitetet har tilldelats Elitidrottsstipendiet 2018 på 50 000 kronor. De tre är längdskidåkaren Zebastian Modin, parasport, och skidskyttarna Peppe Femling och Torstein Stenersen. Alla tre är också del i Mittuniversitetets uppdrag som Riksidrottsuniversitetet.

På Mittuniversitetets campus i Östersund finns två centrumbildningar med fokus på bland annat idrottsforskning, Nationellt Vintersportcentrum och Sports Tech Research Centre.
Mittuniversitetet i Östersund. Foto: Tina Stafrén.

Kravet för att söka detta stipendium är att idrottare ska tävla på landslagsnivå och studera minst halvfart på universitet, högskola eller annan eftergymnasial utbildning.

Zebastian Modin studerar ekonomprogrammet och tävlar i längdskidåkning (parasport) och har rönt stora framgångar med medaljer i Paralympics 2010, 2014 och 2018.

– Det betyder jättemycket ekonomiskt, då det är svårt att få allt att gå ihop. Jag har än så länge inte gjort upp några definitiva planer för ”livet efter skidkarriären”, säger Zebastian Modin.

Skidskyttarna Peppe Femling och Torstein Stenersen är båda landslagsåkare med världscupmeriter. Peppe Femling ingick dessutom i det svenska stafettlaget som tog OS-guld i Pyeongchang i vintras. Peppe läser idrottsvetenskapliga programmet och Torstein räknar med att påbörja sina studier i vår.

– Det är skönt att kunna studera vid sidan av idrottandet, dels för att tänka på annat men också för att det faktiskt kommer ett liv efter idrottskarriären. Elitidrottsstipendiet gör att man kan fokusera ännu mera på träning och skola och vara mindre orolig för ekonomin, säger Torstein Stenersen.

Mittuniversitetet har många års erfarenhet av det som kallas ”dubbla karriärer”, det vill säga kombinationen postgymnasiala studier och elitidrott. Genom åren har det funnits studenter som både lyckats internationellt och nationellt i sin idrott och klarat av studier och examen. Mittuniversitetet är Riksidrottsuniversitet sedan 1 juli 2018.

– Att kunna ge fler möjlighet att kombinera elitidrott med akademiska studier ger förhoppningsvis fler svenska medaljer, men det ger också elitidrottare möjlighet att bygga en ny karriär när de avslutat sitt idrottande, vilket blir en investering för framtiden – både för idrotten och individen, säger Agnes Wredenberg, idrottskoordinator på Mittuniversitetet.

Förutom summan på 50 000 kronor, som finansieras av Svenska Spel, så ingår resursstöd från Riksidrottsförbundet i idrottspsykologi, idrottsmedicin, idrottsfysiologi och idrottsnutrition. Dessutom är alla elitidrottare inbjudna till ett läger under tre dagar på Bosön.

Stipendiet delas officiellt ut i samband med Idrottsgalan den 21 januari 2019.

Kontaktperson:
Agnes Wredenberg, idrottskoordinator på Mittuniversitetet, agnes.wredenberg@miun.se, 010-142 86 26


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2018-10-30