Ny teknik kan öka livskvalitet för personer i elektrisk rullstol

Mån 15 okt 2018 12:27

Mittuniversitetet har i samarbete med Permobil utvecklat en ny teknik som gör det möjligt att styra en elektrisk rullstol utan joystick. Det kan ge ökad livskvalitet för personer som inte kan hantera styrningen själva och samtidigt göra det lättare att föra samtal med assistenter eller anhöriga under promenader.

Kontaktlös styrning av el-rullstol
Rikard Hamrin, forskningsingenjör STC, och Benny Thörnberg, docent STC, demonstrerar hur den kontaktlösa styrningen av en el-rullstol fungerar. Foto: Sofia de Wall.

Tanken med tekniken är att rullstolen ska följa personen som går bredvid användaren med hjälp av en handhållen kontroll och stereokamerateknik i den elektriska rullstolen. Den nya tekniken visas upp i samband med konferensen Science & Innovation Day den 16 oktober i Sundsvall. Se en demonstrationsvideo på Youtube (öppnas i nytt fönster). 

Det är inte ovanligt två personer måste följa med den person som inte har möjlighet att styra el-rullstolen själv, en person som styr och en person som går bredvid. Den nya tekniken gör att assistenten eller den anhörige kan gå bredvid användaren. Det kan även minska känslan av att personer ”pratar” över huvudet på den som sitter i rullstolen, säger Lisbeth Kristensen, docent i omvårdnad

Stereokameratekniken som används liknar den i självkörande bilar och i krockvarnare. Kameran bestämmer avstånd och vinkel till en handkontroll som den medföljande personen håller i.

I rullstolen finns en minidator som gör beräkningar som i sin tur skickas vidare till rullstolens kontrollsystem. Stolen följer sedan handkontrollen automatiskt, säger Benny Thörnberg, docent vid Mittuniversitetets forskningscenter Sensible Things that Communicate.

Konceptet är i ett tidigt utvecklingsskede men på Permobil har vi sett ett stort behov ur ett funktionellt perspektiv men också utifrån den sociala aspekten. En trådlös styrning ger en ökad frihet då assistenten kan kommunicera och röra sig mer naturligt i förhållande till användaren. Tekniken är mogen för dessa tillämpningar och vi ser stora möjligheter med att kunna erbjuda detta även för våra användare, säger Per Larsson, manager Electronics & Alternative Drives på Permobil AB.

Kontaktpersoner:
Benny Thörnberg, docent, Sensible Things that Communicate, Mittuniversitetet, 010-142 89 17, benny.thornberg@miun.se
Per Larsson, manager Electronics & Alternative Drives, Permobil AB, 072-547 94 95, per-larsson@permobil.com

Projektet SMART
Det pågående utvecklingsarbetet sker inom forskningsprojektet SMART – smarta system och tjänster - vid Mittuniversitetet som är ett treårigt forskningsprojekt. Projektet som har en budget på 63 miljoner finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond, Landstinget Västernorrland, Sundsvalls kommun, KK-stiftelsen, Mittuniversitetet samt 25 stora och små företag i Västernorrland och Jämtland. Syftet är att stärka regionens företag och organisationers innovations- och konkurrenskraft genom att via ökad kunskap och stimulerat tänkande leda till innovativ användning och skapande av smarta system och tjänster (Internet of Things).

Om STC Research Centre
STC - Sensible Things that Communicate - utvecklar sensorbaserade system och tjänster för användning inom Internet of Things. Forskningen bedrivs inom elektronik- och datateknikområdet med fokus på smarta industrier, nästa generations mätsystem och funktionella ytor. Forskningen sker ofta i nära samverkan med företag från hela Sverige samt andra universitet runtom i världen. www.miun.se/stc

Science & Innovation Day
En årlig forsknings- och innovationskonferens i Sundsvall som arrangeras av Mittuniversitetets forskningscentrum STC och FSCN tillsammans med BizMaker, Åkroken Science Park, Fiber Optic Valley och RISE Processum.

Logo
Logo
STC Sensible Things that Communicate logotyp

Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2019-01-29