Nya rön om kroppens försvarsmekanismer presenteras vid världskongress i Kathmandu

Fre 16 nov 2018 08:49

I slutet av november genomförs ”World Congress on Mountain Medicine” i Kathmandu, Nepal. Fyra forskare från Mittuniversitetet presenterar där studier som visar att klättrare och fridykare har nytta av samma fysiologiska försvarsmekanismer mot syrebrist – klättrare på hög höjd och fridykare när de håller andan och simmar under vattnet.

EPGs tester i klimatkammaren
Environmental Physiology Group (EPG) har bland annat genomfört tester i klimatkammaren på Nationellt vintersportcentrum i Östersund. Foto: Mittuniversitetet.

– Det är främst dykresponsen, som spar syre till hjärnan, och mjältesresponsen, som boostar blodet med röda blodkroppar vi studerat. Båda dessa är viktiga hos tävlingsdykare, och nu har vi funnit att de har betydelse också hos klättrare, där de skyddar mot höghöjdssjuka. De är även uttalade hos höghöjdsfolket Sherpas, säger Erika Schagatay.

Forskare ur Environmental Physiology Group (EPG) vid Avdelningen för hälsovetenskap på Mittuniversitetet tillbringade två månader i Nepal i våras. Mätningar på klättrare utfördes i Kathmandu och i fält i Himalaya. Studier har också gjorts i klimatkammaren på Nationellt vintersportcentrum i Östersund. Arbetet har nu resulterat i sex presentationer på konferensen ”World Congress on Mountain Medicine”, en världskongress som anordnas av International Society of Mountain Medicine vart annat år.

EPGs studier tyder på att det finns fysiologiska responser som kan mätas på låg höjd och användas för att förutse vilka personer som är känsliga för hög höjd, och därför måste klättra upp sakta.

– Idag finns inget test som kan utföras på låg höjd, där man kan se om en person är känslig eller tålig, och vi hoppas kunna utveckla ett sådant för att undvika att personer blir sjuka när de är på hög höjd, säger Erika Schagatay.

Delegationen från Mittuniversitetet utgörs av doktorand Pontus Holmström, doktor Angelica Lodin Sundström, läkaren Victor Starfelt och forskningsledaren professor Erika Schagatay. Även doktorand Eric Mulder och Master By Research Alexander Patrician, alla verksamma inom forskargruppen EPG, samt nepalesiska medarbetare har medverkat i projekten som presenteras vid konferensen.

För mer information om konferensen: https://ismm2018.org

Kontaktperson:
Erika Schagatay, professor, Avdelningen för hälsovetenskap, Mittuniversitetet, 070-532 14 23, erika.schagatay@miun.se


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2018-11-16