Smart radonsensor vinner Stora Inneklimatpriset 2018

Spara favorit 13 apr april 2018
Mattias O´Nils, centrumledare STC, och Örjan Martelleur, vd MidDec, med den prisade radonsensorn. Foto: Mittuniversitetet.

Mittuniversitetet och företaget MidDec har utvecklat en radonsensor där privatpersoner och företag kan få mätresultat direkt via sina mobiltelefoner. Nu har utvecklarna fått ta emot Stora Inneklimatpriset på Nordbyggmässan i Stockholm av bostadsminister Peter Eriksson.

− Vi har utvecklat en produkt som kan bli tillgänglig för vem som helst att använda och som i slutändan bidrar till bättre folkhälsa. Det är glädjande att vårt arbete har fått ett sådant härligt mottagande, säger Mattias O´Nils, professor vid Mittuniversitetet och centrumledare forskningscentret STC.

I motiveringen till utnämningen konstateras bland annat: ”MidDecs sensor ökar möjligheten att åtgärda ett av våra svåraste inomhusmiljöproblem på ett säkert och energieffektivt sätt.”

Varje år drabbas hundratals människor i Sverige av lungcancer sedan de exponerats för radon. Dagens radonmätningar kan ta 2-3 månader då man mäter med så kallade radonpuckar som skickas iväg för analys. Den nu prisade radonsensorn är däremot uppkopplad mot en webbsida och levererar mätresultat omgående. Den väger endast 250 gr och har yttermåtten 10 gånger 15 centimeter, vilket gör den flyttbar.

− Det känns skönt att få vårt arbete bekräftat då vi har jobbat med radonsensorer så länge och vet att det finns ett verkligt behov i botten. Vinsten är rolig inte bara för oss på MidDec utan för alla människor, partners och organisationer som stöttat oss genom åren, säger Örjan Martelleur, vd MidDec Scandinavia.

Den uppkopplade versionen av mätaren testades under hösten 2017 och nu utreds hur en kommersiell produkt hos MidDec kan hyras ut till privatpersoner och företag. Denna utveckling sker i samarbete med Mittuniversitetets partnerföretag Dewire.

− I förlängningen kan vår radonsensor kopplas in på ventilationssystemet i större fastigheter. Den omedelbara överföringen av mätresultat gör att ventilationen kan styras så att fläktsystemet arbetar där man ser förhöjda värden av radon och där det följaktligen behöver ventileras mer, säger Örjan Martelleur, vd på MidDec.

Kontaktpersoner:
Mattias O´Nils, professor Mittuniversitetet och centrumledare vid STC, 010-142 87 80
Örjan Martelleur, vd MidDec Scandinavia AB, 070-295 10 15

Stora Inneklimatpriset instiftades 2001 av Slussen Building Services, Svensk Ventilation, Energi- och miljötekniska föreningen och Svenska Kyltekniska Föreningen. Priset ska gå till ett företag eller organisation inom inneklimat, energi och vvs, som har utvecklat en betydelsefull produkt, tjänst eller metodik med goda möjligheter att komma till praktisk nytta. Läs mer: https://www.slussen.biz/Home/Inneklimatpriset

 


Relaterade sidor:

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu

Installera webbappen på din iPhone eller iPad: klicka på   och lägg till på hemskärm.