Åsa Bergman och Graham Potter blir nya hedersdoktorer

Ons 16 maj 2018 07:39

Mittuniversitetet har utsett nya hedersdoktorer som installeras vid universitetets akademiska högtid i höst. De nya hedersdoktorerna är Åsa Bergman, koncernchef och vd på konsultföretaget Sweco, samt Graham Potter, tränare för allsvenska fotbollsklubben Östersunds FK.

Graham Potter och Åsa Bergman, nya hedersdoktorer
Graham Potter och Åsa Bergman blir nya hedersdoktorer vid Mittuniversitetet. Foto: Johan Axelsson och AW Thorbjörnsson.

Hedersdoktorerna utnämns som en uppskattning för framstående insatser inom något av Mittuniversitetets områden eller för den region där Mittuniversitetet verkar. Hedersdoktoratet innebär att de utsedda personerna kan titulera sig som doktor.

– Åsa Bergman utses till hedersdoktor vid Mittuniversitetet för sitt ledarskap och arbete med teknik, jämställdhet och hållbarhet. I en global organisation har hon drivit igenom och satt fokus på ledarutveckling för en hållbar framtid i en bransch som av tradition alltid haft teknisk kompetens högst på agendan, säger Hans-Erik Nilsson, dekan på Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier.

– Graham Potter utses till hedersdoktor vid Mittuniversitetet för sitt ledarskap där prestation, integration, kultur och mod kombineras på nya innovativa sätt. Det finns många sätt att beskriva hans ledarskap och hur han bygger gruppens identitet. En uppmärksammad satsning är de årliga kulturevenemang som syftar till att utmana och flytta gränserna för vad som känns bekvämt för spelare och ledare, säger Susanna Öhman, dekan på Fakulteten för humanvetenskap.

De nya hedersdoktorerna installeras officiellt den 12 oktober under Mittuniversitetets akademiska högtid i Östersund.

 

Ny hedersdoktor vid Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier


Åsa Bergman, 50, har jobbat på Sweco sedan hon tog examen som civilingenjör inom väg och vatten vid KTH i Stockholm. Hon har haft alla ledarskapspositioner inom Sweco och ansvarat för koncernens ledarskapsutvecklingsfrågor. De senaste sex åren har hon varit vd för Sweco Sverige och den 20 april i år blev hon koncernchef. Konsultföretaget Sweco har 14 500 medarbetare i Europa och genomför uppdrag inom teknik, miljö och arkitektur i 70 länder varje år. Sweco omsätter cirka 16,9 miljarder SEK.

Åsa Bergman utsågs även till Årets ledarskapsutvecklare 2012 och har tilldelats det internationella priset Leading Women Awards av hållbarhetsorganisationen World Business Council for Sustainable Development, WBCSD. Utmärkelsen uppmärksammar kvinnliga ledare som visar vägen mot en jämställd och hållbar framtid.

Ny hedersdoktor vid Fakulteten för humanvetenskap


Graham Potter, 43 år, är tränare för allsvenska fotbollsklubben Östersunds FK sedan 2011. Han har fört laget från division 2 till Allsvenskan, vunnit Svenska cupen, spelat i Europa League och besegrat internationella storklubbar som turkiska Galatasaray, grekiska PAOK, tyska Hertha Berlin och engelska Arsenal.

Graham Potter har en master i samhällsvetenskap, i ämnet emotionell intelligens, och använder sig av dessa kunskaper i sin roll som tränare. Han har utsetts till Årets tränare i Allsvenskan 2016 och 2017 och i år utsågs han till Årets ledare på Idrottsgalan. Han har själv spelat Premier League-fotboll med Stoke City, Southampton och West Bromwich.

Kontaktpersoner:


Hans-Erik Nilsson, dekan, fakultetsnämnden för naturvetenskap, teknik och medier, 010-142 87 39, e-post: hans-erik.nilsson@miun.se
Susanna Öhman, dekan, fakultetsnämnden för humanvetenskap, 010-142 81 85,
e-post: susanna.ohman@miun.se

Sidan uppdaterades 2022-04-28