Mittuniversitetet studerar höghöjdsfysiologi på världens tak

Spara favorit 21 maj maj 2018
Pontus Holmström och Eric Mulder utför tester på en Everestklättrare tillsammans med nepalesiske Prakash Limbu i laboratoriet i Nepal. Foto: Erika Schagatay.

Forskare från Mittuniversitetet har i helgen avslutat en stor studie av vandrare och klättrare på Mount Everest och påbörjar idag en Himalayaexpedition tillsammans med forskare från USA och Kanada. Syftet är bland annat att undersöka om det går att förutsäga höghöjdssjuka, ett tillstånd som kan vara livshotande.

– Vi har genomfört labtester i Katmandu där deltagarna håller andan tre gånger med korta mellanrum för att åstadkomma syrebrist. Vi vill upptäcka tidiga tecken på höghöjdssjuka och se om denna vanliga problematik kan förutsägas med testet, säger Erika Schagatay, professor på Avdelningen för hälsovetenskap vid Mittuniversitetet.

Under vandringen fick deltagarna dagligen fylla i en enkät om sin hälsa som sedan jämfördes med testresultatet.

I studien jämförs också så kallade trekkare som vandrar till Everest Base Camp på 5300 meters höjd med toppklättrare som tar sig hela vägen upp på Mount Everest.

Erika Schagatay, forskningsledare och professor vid Avdelning för hälsovetenskap på Mittuniversitetet, framför Mt Everest på vägen mot Everest Base Camp. Foto: Angelica Lodin-Sundström.

– Några av våra försöksdeltagare nådde toppen på Mount Everest under helgen. Vi genomför testerna för att se vad som faktiskt krävs för att nå toppen på 8848 meter över havet, säger Erika Schagatay.

I nästa del av forskningssatsningen, som startar idag, fokuserar forskarna på mjältens funktion på hög höjd, och hur mjälten kan hjälpa kroppen att hantera syrebrist genom att boosta blodet med röda blodkroppar så att syretransporten ökas.

30-talet frivilliga deltar i studien som genomförs i fält, i ett kanadensiskt–amerikanskt-svenskt samarbete, under en vandring till Everest Base Camp. Studiens datainsamling kommer att avslutas i mitten av juni.

– Mjälten har stor betydelse i situationer med hotande syrebrist, till exempel vid fridykning, vistelse på hög höjd eller om man har försämrad lungfunktion, som vid sjukdomen KOL. När man själv arbetar i fält på hög höjd är det viktigt att man kan hantera syrebrist, och man känner ibland att man kommer nära gränsen för vad man tål. Då kan en stor och aktiv mjälte vara avgörande, säger Erika Schagatay.

Från Mittuniversitetet deltar förutom Erika Schagatay även Angelica Lodin-Sundström, doktor vid Avdelningen för Omvårdnad samt Pontus Holmström, doktorand, och Eric Mulder, masterstudent i forskargruppen Environmental Physiology Group vid Avdelningen för Hälsovetenskap.

Kontaktpersoner:
Erika Schagatay, professor, Avdelningen för hälsovetenskap, Mittuniversitetet, 070-532 14 23, erika.schagatay@miun.se


Relaterade sidor:

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu

Installera webbappen på din iPhone eller iPad: klicka på   och lägg till på hemskärm.