Nationellt vintersportcentrum först ut med ackreditering

Ons 13 jun 2018 08:29

För första gången någonsin har ett laboratorium utanför Storbritannien och Irland blivit granskat och godkänt av The British Association of Sport and Exercise Sciences, BASES. Det är Nationellt vintersportcentrum, NVC, på Mittuniversitetet som får den unika kvalitetsstämpeln efter en ackrediteringsprocess under våren.

Charles Pedlar granskar NVC
Charlie Pedlar, BASES, genomförde ett detaljerat inspektionsbesök på NVC. Foto: Pelle Fredriksson.

– Det är en verklig kvalitetsstämpel från en väletablerad organisation som är specialiserad på idrottsvetenskap. Vi har lärt oss väldigt mycket under granskningen och också utvecklat en del i vårt sätt att arbeta, vilket kommer att leda till ännu bättre arbete med tester och forskning framöver, säger Dr Kerry McGawley, centrumledare för Nationellt vintersportcentrum på Mittuniversitetet.

– Som ordförande för British Association of Sport and Exercise Sciences (BASES) är jag väldigt glad att tillkännage att Nationellt vintersportcentrum, under ledning av Dr Kerry McGawley, är det första laboratoriet utanför Storbritannien och Irland som erhåller BASES-ackreditering. Detta är en viktig händelse i BASES historia och som gör mig väldigt stolt som nuvarande ordförande. Jag tar tillfället i akt att tacka Dr Charlie Pedlar, som bidrog genom att samarbeta med våra kolleger i Sverige för att slutföra processen, säger Dr Keith Tolfrey, FBASES.

BASES Laboratory Accreditation är en kvalitetssäkringsprocess som ger klienter och serviceköpare en bekräftelse på att ett laboratorium är lämpligt att genomföra fysiologisk testning. Ackrediteringsprocessen innebär att laboratoriet lämnar in dokumentation som visar att anläggningar, utrustning, procedurer och bemanning är väl lämpat för verksamheten. Därefter genomförs detaljerat inspektionsbesök där det också genomförs praktiska tester för att bedöma laboratoriet.

I granskningen ingår också praktiska tester, vilket bland annat innebar att Charlie Pedlar utsatte sig själv för ett test på rullbandet hos NVC. Foto: Pelle Fredriksson, Mittuniversitetet.

Det finns idag närmare 20 ackrediterade laboratorier i Storbritannien, däribland English & Welsh Institutes of Sport (nationella stödorganisationer för elitidrott), ett flertal universitet och Premier League-klubben Wolverhampton Wanderers.

– Nationellt vintersportcentrum står för en milstolpe som det första testlabbet i Sverige som ackrediterar sig enligt BASES, vilket gör att det nu finns en gemensam ackrediteringsmodell. Genom att vara offensiv och framåtsträvande blir NVC en kunskapsresurs för andra testlabb i föreningen och en part som formar framtidens tester och testlabb, säger Mats Engström, ordförande för Svensk förening för tester inom idrott och hälsa.

För att bli ackrediterade måste laboratoriet ledas av en kvalificerad idrotts- och träningsforskare, anläggningarna måste uppfylla de standarder som fastställts för laboratorieackreditering. Träningstestning och andra mätningar måste utföras i enlighet med lämpliga protokoll och följa fastställda säkerhetsrutiner. Data från mätningarna måste tolkas noggrant och återkoppling till klienterna måste vara informativ och kommuniceras på ett sätt som är användbart för klienten.

– NVCs laboratorier är mycket välutrustade, mycket välorganiserade och har bra resurser och kunnig personal. Jag har aldrig sett så stora rullband, men i övrigt är det som förväntat tydligt inriktat på uthållighetssporter, säger Dr Charlie Pedlar, BASES-inspektör och idrottsforskare.

Läs mer om BASES här: http://www.bases.org.uk/Laboratory-Accreditation

Kontaktperson:
Kerry McGawley, centrumledare, Nationellt vintersportcentrum
070-399 98 74
Kerry.McGawley@miun.se


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2018-06-28