Forskningen tar plats i Birsta City för första gången

Tor 13 sep 2018 08:58

Fredag och lördag 28-29 september är det dags för den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag som firas över hela landet. I år satsar Mittuniversitetet på en Science Lunch på Kulturmagasinet samt ett spännande forskarevent i Birsta City.

Forskarfredag Sundsvall

– I år tar vi med våra forskare ”på turné” för att finnas på mer allmänna platser för att visa hur vår forskning påverkar människor i deras vardag och samhället i stort. Därför arrangerar vi en Science Lunch med kortare seminarier på Kulturmagasinet under fredagen. Under lördagen kommer vi till Birsta City för allra första gången. 12 forskare intar scenen och ska på fem minuter beskriva sin forskning med hjälp av konferencier Fredrik Birging, journalist på P4 Västernorrland, säger Sofia de Wall, projektledare Forskarfredag 2018.

Samarbetspartnern Technichus Härnösand finns på plats med aktiviteter för de yngre och Mittuniversitetets forskning visas även i ”barnrummet” på plan två.

– ForskarFredag vill visa upp ny, spännande forskning, berätta om vad vetenskap är, hur forskningsprocessen går till – men framförallt skapa spännande möten mellan forskarna och besökarna, säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som samordnar ForskarFredag i Sverige.  

ForskarFredag vill väcka nyfikenhet på vetenskap och sprida kunskap om hur forskning går till. Festivalen vill också öka dialogen mellan allmänhet och forskare och motverka stereotypa bilder av forskare. 2018 arrangeras aktiviteter på 28 orter i hela landet. ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som uppmärksammas i över 340 städer i Europa samma dag, alltid den sista fredagen i september. Alla aktiviteter under ForskarFredag är gratis, med barn och unga som en särskilt viktig målgrupp.

ForskarFredag Sundsvall arrangeras av Mittuniversitetet i samarbete med Sundsvalls kommun och Folkuniversitetet Västernorrland.

Tider:
Fredag 28 september - Science Lunch på Kulturmagasinet, ”torget”, kl. 11:30 - 13:00
Lördag 29 september, Science Event på Birsta City, kl. 13.00-16.00

För mer information:
Utförligt program och aktiviteter finns på www.miun.se/forskarfredag

Kontaktpersoner:
Sofia de Wall, projektledare ForskarFredag Sundsvall, 070-581 89 37, sofia.dewall@miun.se
Lena Söderström, Vetenskap & Allmänhet, nationell samordnare ForskarFredag, 070-716 06 44, lena@v-a.se
www.forskarfredag.se


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2018-09-13