Möt Mittuniversitetets forskare i Birsta City på lördag

Tor 27 sep 2018 09:43

Mittuniversitetet tar i år forskningen ut till Birsta City för första gången. Detta sker när den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag arrangeras runtom i landet fredag och lördag 28-29 september. På fredagen blir det Science Lunch på Kulturmagasinet och på lördag dyker Mittuniversitetet upp i Birsta City.

Forskarfredag Sundsvall
Möt Mittuniversitetets forskning på Kulturmagasinet och i Birsta City.

– Vi vill möta människor på mer allmänna platser för att visa hur vår forskning påverkar människor i deras vardag och samhället i stort. På lördag ska 12 forskare, under fem minuter var, berätta om sin forskning. Men redan på fredagen arrangerar vi en Science Lunch med kortare seminarier på Kulturmagasinet, säger Sofia de Wall, projektledare Forskarfredag 2018.

Samarbetspartnern Technichus Härnösand finns på plats med aktiviteter för de yngre och Mittuniversitetets forskning visas även i ”barnrummet” på plan två.

– ForskarFredag vill visa upp ny, spännande forskning, berätta om vad vetenskap är, hur forskningsprocessen går till – men framförallt skapa spännande möten mellan forskarna och besökarna, säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som samordnar ForskarFredag i Sverige.  

ForskarFredag vill väcka nyfikenhet på vetenskap och sprida kunskap om hur forskning går till. Festivalen vill också öka dialogen mellan allmänhet och forskare och motverka stereotypa bilder av forskare. 2018 arrangeras aktiviteter på 28 orter i hela landet. ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som uppmärksammas i över 340 städer i Europa samma dag, alltid den sista fredagen i september. Alla aktiviteter under ForskarFredag är gratis, med barn och unga som en särskilt viktig målgrupp.

ForskarFredag Sundsvall arrangeras av Mittuniversitetet i samarbete med Sundsvalls kommun och Folkuniversitetet Västernorrland.

Tider:
Fredag 28 september - Science Lunch på Kulturmagasinet, ”torget”, kl. 11:30 - 13:00.
Lördag 29 september, Science Event på Birsta City, kl. 13.00-16.00. Konferencier är Fredrik Birging, P4 Västernorrland.

För mer information:
Utförligt program och aktiviteter finns på www.miun.se/forskarfredag

Kontaktpersoner:
Sofia de Wall, projektledare ForskarFredag Sundsvall, 010-142 82 58, sofia.dewall@miun.se
Lena Söderström, Vetenskap & Allmänhet, nationell samordnare ForskarFredag, 070-716 06 44, lena@v-a.se
www.forskarfredag.se


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2018-09-27