Nu arrangeras Östersunds första Science Afterwork

Tor 13 sep 2018 08:54

Fredag och lördag 28-29 september är det dags för den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag som firas över hela landet. I år satsar Mittuniversitetet på en Science Afterwork på Storsjöteatern samt ett öppet hus hos forskningscentrumen på campus.

Forskarfredag Östersund

– I år tar vi med våra forskare ”på turné” för att finnas på en mer allmän plats där vi kan berätta hur vår forskning påverkar människor i deras vardag och samhället i stort. Åtta forskare intar scenen i Storsjöteaterns foajé för en Science Afterwork där de pratar om alltifrån forskning om höghöjdssjuka och frivilligarbete vid räddningsinsatser till valet 2018 och hållbara färdmedel. Programmet leds av Fredrik Alverland, välkänd programledare på P4 Jämtland, säger Sofia de Wall, projektledare Forskarfredag 2018.

Under lördagen den 29 september har allmänheten möjlighet att besöka Sports Tech Research CentreNationellt Vintersportcentrum och Risk and Crisis Research Centre.

– ForskarFredag vill visa upp ny, spännande forskning, berätta om vad vetenskap är, hur forskningsprocessen går till – men framförallt skapa spännande möten mellan forskarna och besökarna, säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som samordnar ForskarFredag i Sverige.  

ForskarFredag vill väcka nyfikenhet på vetenskap och sprida kunskap om hur forskning går till. Festivalen vill också öka dialogen mellan allmänhet och forskare och motverka stereotypa bilder av forskare. 2018 arrangeras aktiviteter på 28 orter i hela landet. ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som uppmärksammas i över 340 städer i Europa samma dag, alltid den sista fredagen i september. Alla aktiviteter under ForskarFredag är gratis, med barn och unga som en särskilt viktig målgrupp.

ForskarFredag Östersund arrangeras av Mittuniversitetet i samarbete med Folkuniversitetet Jämtland.

Tider:
Science Afterwork på Storsjöteatern, foajén kl. 16:00 - 18:00
Öppet hus i forskningscentrumen på Mittuniversitetet, campus, kl. 11.00-15.00

För mer information:
Utförligt program och aktiviteter finns på www.miun.se/forskarfredag

Kontaktpersoner:
Sofia de Wall, projektledare ForskarFredag Östersund, 070-581 89 37, sofia.dewall@miun.se
Lena Söderström, Vetenskap & Allmänhet, nationell samordnare ForskarFredag, 070-716 06 44, lena@v-a.se
www.forskarfredag.se


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2018-09-13