Tufft för skidskyttar att ta steget in i världscupen

Fre 29 nov 2019 07:25

För skidskyttar med topplaceringar i IBU-cup, nivån under världscupen, är det generellt sett svårt att slå sig in i toppen av världscupen. Det visar nya beräkningar som publicerats i en forskningsartikel i ”International Journal of Performance Analysis in Sport”.

Skidskyttar vid skjutvallen
Foto: Per Danielsson, Svenska skidskytteförbundet.

− Våra beräkningar visar att topplacerade skidskyttar i IBU-cup sannolikt når placeringar kring 30-40 i världscupen, vilket tyder på en markant skillnad i prestationsnivå mellan dessa två tävlingsserier, säger Marko Laaksonen, docent vid Mittuniversitetet och tidigare förbundskapten för de svenska och finska skidskyttelandslagen.

Världscupsäsongen 2019/2020 i skidskytte inleds i Östersund kommande helg med mixedstafetter och sprinttävlingar. Marko Laaksonen har tillsammans med en rysk och en kanadensisk kollega analyserat resultat från de fyra senaste säsongerna. Sammanlagt har forskarna granskat 150 sprinttävlingar i världscupen och IBU-cup och i studien ingår resultat från 166 manliga och 184 kvinnliga skidskyttar.

− Antalet deltagande länder i internationella skidskyttetävlingar har ökat de senaste åren och vi har också kunnat se att de pallplacerade åkarna kommer från flera olika länder vilket gör det intressant att analysera olika aspekter kring åkarnas prestation och resultat, säger Marko Laaksonen.

I studien har forskarna också kunnat belägga att det är av stor vikt att vara en stark skidåkare i just sprinttävlingar. Cirka 60% av den totala prestationen i sprinttävlingar förklaras av åkhastigheten medan cirka 20% av den totala prestationen handlar om skjutprecisionen och tiden på skjutvallen. Resterande del av den totala prestationen  förklaras av andra förutsägbara faktorer.

− Det finns tidigare studier som visar liknande resultat som de vi har sett. Rent generellt vet vi också att åkhastigheten har ökat under det senaste årtiondet medan skjutprecisionen har förbättrats bara marginellt, säger Marko Laaksonen.

Bakom studien och forskningsartikeln står Marko Laaksonen vid Nationellt vintersportcentrum på Mittuniversitetet, Natalya Dzhilkibaeva vid Analytical Department, Sport Training Centre of the Russian National Teams i Moskva samt Matthias Ahrens vid National Training Centre, Biathlon i Canmore.

Artikeln är publicerad i International Journal of Performance Analysis in Sport.

Kontaktperson:
Marko Laaksonen, docent vid Mittuniversitetet, marko.laaksonen@miun.se, 010-142 83 84


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2019-11-29