Drygt 4000 VM-enkäter analyserade – nu kommer svaren

Mån 02 dec 2019 09:25

Forskare vid turismforskningscentret ETOUR har nu analyserat 4118 enkäter som besvarades av besökare vid alpina VM och skidskytte-VM i Åre och Östersund den gångna vintern. Enkäterna är en del i den stora forskningsstudie som presenteras på onsdag. Svaren visar på mycket nöjda besökare.

Världscupen i skidskytte i Östersund
Nu är ETOURs VM-studie klar och den fullständiga rapporten presenteras onsdag 4 december. Foto: Tina Stafrén.

− Om vi tittar på ett snittbetyg för de båda evenemangen så kan vi se att 9 av 10 besökare var nöjda eller mycket nöjda. Besökarnas omdömen kring de två evenemangen är likartade då man är mest nöjd med atmosfären under tävlingarna och minst nöjd med mat och dryck, säger Martin Wallstam, doktorand på turismforskningscentret ETOUR vid Mittuniversitetet.

Närmare 80 procent av de som besökte alpina VM i Åre och har svarat på enkäten var bosatta utanför Jämtlands län. I enkätsvaren från besökare på skidskytte-VM märks att en betydligt högre andel, cirka 41 procent, var bosatta i länet. Bland de som har angett att de bor på annat håll så utgjorde evenemangen i snitt 80 procent av reseanledningen för deras besök i Jämtland.

− Vi vet från tidigare studier att evenemangsbesökare i regel uttrycker nöjdhet såvida inte någonting anmärkningsvärt negativt skett. Om det inte varit ett stort strömavbrott eller konstanta köer, till exempel, så är man oftast nöjd, säger Martin Wallstam.

Datainsamlingen pågick under cirka tre månader våren 2019 och forskningsstudien har genomförts av doktoranderna Martin Wallstam och Kai Kronenberg. Studien har genomförts som en del i Mittuniversitetets samverkan med det regionala nätverket World Championships Region 2019.

Besökarenkäterna skickades ut i samarbete med arrangörerna via e-post till de som besökt antingen VM i Åre eller Östersund. Drygt 4000 svar kom in och bland de många resultaten kan man också utläsa i vilken grad sportsliga framgångar påverkar besökarna.

− Sportsliga framgångar är viktigast för svenska och norska besökare medan besökare från andra länder lade mindre vikt vid om deras landslag eller favoritidrottare gjorde bra ifrån sig. De som lägger stora resurser på en resa är i regel mycket passionerade för sporten i sig. De ser sannolikt också ett stort värde i själva turismupplevelsen på en exotisk plats som Jämtland och då minskar vikten av sportsliga framgångar, säger Martin Wallstam.

Forskarnas fullständiga rapport publiceras onsdag 4 december och där redogörs för såväl den ekonomiska som sociala betydelsen av den här typen av evenemang. I rapporten presenteras också analyser av svar från länsbor som fick ge sina synpunkter oavsett om de besökte evenemangen eller ej.

Media är välkomna att delta vid presentationen.

Tid: 13.00, onsdag 4 december (VM-regionens nätverksträff inleds 12.00)
Plats: Restaurang Arctura, Östersunds skidstadion

Kontaktpersoner:
Martin Wallstam, doktorand på ETOUR, martin.wallstam@miun.se, 010-142 79 13


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2019-12-02