Innovativ sensorteknologi utvecklar skidskyttet

Tis 12 mar 2019 12:12

Nu lanseras en ny sensorteknologi som förbättrar analyserna av skidskyttars och längdskidåkares prestationer i träning och tävling. Utvecklingsarbetet har pågått i drygt ett år på och utanför skidskyttestadion i Östersund och den nya tekniken har 100 gånger bättre precision jämfört en vanlig GPS.

Skidskytt i Östersund
Utvecklingsarbetet har pågått i mer än ett år, bland annat genom tester på Östersunds skidstadion. Foto: Annacarin Aronsson, Mittuniversitetet.

– Alla som följer skidskytte-VM i Östersund ser att det är en komplex idrott med en unik kombination av längdskidåkning och skytte. Sportens natur gör att vi genom forskning och utveckling har betydande kunskapsvinster att hämta som kan förbättra aktivas träning och utveckla sporten ytterligare, säger Marko Laaksonen, docent vid Mittuniversitetet och tidigare förbundskapten för de svenska och finska skidskyttelandslagen.

Inom ramen för EU-projektet ”Center för Hälsoinnovation – Home of Internet of Sports” har forskarna utvecklat en liten teknisk enhet som kan användas för att följa åkarna och göra detaljerade analyser av deras prestation. Enheten som använder GNSS (Global Navigation Satellite Systems) är bara en fjärdedel så stor jämfört med liknande system med samma mätnoggrannhet, men har ändå 100 ggr bättre precision jämfört med en vanlig GPS.

– Förutom satellitnavigation, baserad på både GLONASS (Ryskt system) och GPS (USA), innehåller enheten en 3D-accelerometer och ett 3D-gyroskop kopplat till en smartphone. En speciellt utvecklad mjukvara analyserar biomekanik och prestation i samband med träning eller tävling. All data kan sedan synkroniseras med video och användas för en direkt jämförelse mellan olika åkare, förklarar Matej Supej, University of Ljubljana, Slovenien.

Det här banbrytande projektet har initierats av professor H-C Holmberg vid Nationellt vintersportcentrum på Mittuniversitetet och i forskarteamet ingår också docent Marko Laaksonen och professor Matej Supej från universitetet i Ljubljana, Slovenien. Det EU-finansierade projektet har, förutom Mittuniversitetet, även Östersunds kommun som medfinansiär vid sidan av EU:s regionala utvecklingsfond.

– Det här världsledande forsknings- och utvecklingsarbetet kan också gynna folkhälsan. Den här sortens utvecklingsarbete inom elitidrotten kommer att utmynna i nya produkter som gör motionsidrott säkrare och inte minst mer spännande och interaktivt, säger Kee Bergman.

Kontaktperson:
Kee Bergman, projektledare och internationell marknadsstrateg, Internet of Sports, kee@4eu.se, 0733-75 60 62

Kontakt

Home of Internet of Sports Kontakt

Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2019-03-14