Mittuniversitetet lockar flest sökande till sommarkurser

Tis 19 mar 2019 11:38

Omkring 15 500 personer har valt att söka till Mittuniversitetet för att studera i sommar. Det innebär att Mittuniversitetet befäster sin position som det universitet i landet som lockar flest sökande till sommarkurser. Det står klart sedan ansökningsomgången för sommarens kurser avslutades 15 mars.

Webbutveckling

– Vår attraktionskraft är fortsatt stark, trots att konkurrensen kring sommarkurser blir allt tuffare. Vi lockar något färre sökande till sommarkurserna i år jämfört med ifjol, men trenden är densamma i riket. De universitet som ligger i topp vad gäller antalet sökanden har samtliga minskat något. Därför är det extra glädjande att se att vi ändå behåller vår position och att antalet förstahandssökanden ligger på en, historiskt sett, mycket stark nivå, säger Anders Fällström, rektor.

Det var drygt 7 500 personer som valde Mittuniversitetet som sitt förstahandsval och totalt knappt 15 500 personer som sökte en sommarkurs vid Mittuniversitetet. Det ligger under fjolårets nivå på cirka 17 000 sökande. De som valt att söka till Mittuniversitetet hade i år 49 olika kurser och utbildningar att välja mellan, vilket är något fler jämfört med 2018.

När de gäller vilka kurser som är mest populära så ser topplistan i stort sett ut som tidigare år. Ny på topp fem är en kurs i företagsekonomi, en kurs som inte erbjöds under fjolåret.

De mest sökta sommarkurserna vid Mittuniversitetet 2019
1.       Juridik GR (A) Juridisk översiktskurs                              829 förstahandssökande
2.       Psykologi GR (A) Psykologins grunder                          770 förstahandssökande
3.       Kriminologi GR (A) Introduktion till kriminologi             734 förstahandssökande
4.       Företagsekonomi GR (A), Ledning i projekt                  674 förstahandssökande
5.       Sociologi GR (A) Ledarskap och organisationsteori        642 förstahandssökande

Sommarkurser är också en möjlighet för fortbildning av redan yrkesverksamma och för nya studenter att prova på eller förbereda sig för högre utbildning. Redan etablerade studenter kan också snabba på sin utbildning genom sommarkurserna.

– Vi har en viktig roll när det gäller att stimulera livslångt lärande i samhället och våra sommarkurser är en av flera vägar till fortbildning. Ju fler som får möjlighet till högre utbildning desto starkare blir konkurrenskraften hos näringsliv och övriga samhället, säger Anders Fällström.

Ansökningstiden för sommarkurserna har gått ut, men för vissa kurser kan en sen anmälan fortfarande vara möjlig, se www.antagning.se. Samtidigt har ansökan för höstterminens utbildningar öppnat och där är sista ansökningsdag 15 april.

 


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2022-06-20