Testmiljön blir en resurs när företag byter till mer hållbara material

Mån 08 apr 2019 08:02

Outdoorindustrin har tagit en unik testmiljö på Sports Tech Research Centre till hjälp för att utveckla nya produkter för friluftsliv. En treårig satsning av Mittuniversitetet och näringslivet underlättar företagens produktutveckling och deras arbete för mer hållbara produkter.

Testlabb Sports Tech
Matbestick av biobaserad plats är en av produkterna som testats under projekttiden. Foto: Anna Backman-Åkerblom, Mittuniversitetet.

– I flera fall handlar det om små företag som ska klara av att utveckla sin förmåga och kunskap för att möta en utveckling som går snabbt vad gäller materialegenskaper, produktionsmetoder och mer hållbara materiallösningar, säger Mats Ainegren., projektledare vid Sports Tech Research Centre, Mittuniversitetet.

I EU-projektet Sports Tech Innovation Initiative – STII har elva företag kunnat ta del av de test- och labbmiljöer som finns på Mittuniversitetet i Östersund. Satsningen har inneburit branschanpassad testning, verifiering av produkter och avancerad prototypframtagning i laboratorierna för additiv tillverkning (3D-print) och materialprovning samt i forskningscentrets vindtunnel.

Företaget Spektrum har tagit fram en helt ny kollektion goggles (slalomglasögon) med biobaserade material.

– Vi har skapat tre helt nya gogglesmodeller och påbörjat en process för att byta alla fossilbaserade material till biobaserade material i våra produkter. Genom att uppnå dessa mål får vi ett mycket starkare fäste på den internationella marknaden för goggles, säger Henrik Köhler, Spektrum.

Företaget Light My Fire tillverkar bland annat matbestick, tallrikar och annan utrustning för friluftsliv. De har beslutat att byta ut den fossila plasten till biobaserad plast i sina produkter. Den biobaserade plasten är baserad på förnyelsebar råvara och företaget har nyttjat testmiljön för sin produktutveckling.

– Det har varit värdefullt att testa materialegenskaper och se hur det påverkar våra produkter. Vi har gjort hållfasthetstester för att se eventuella skillnader mellan befintligt material och det biobaserade material vi nu byter till. Dessutom har vi använt forskningscentrets 3D-printrar för prototypframtagning för våra kommande produkter, säger Annica Axelsson, Light My Fire.

– Det är givande att se resultaten av företagens arbete i test- och labbmiljön i form av nya produkter, förbättrad funktion och nya materialval för mer hållbara produkter, säger Mats Ainegren.

7 maj kl. 08.15-14.30 är det avslutningsevent inom projekt Sports Tech Innovation Initiative där medverkande företag och forskare visar upp sina resultat. Media och allmänhet är välkomna.

För mer info och anmälan till slutevent för projekt Sports Tech Innovation Initiative.

Kontaktpersoner:
Mats Ainegren, projektledare för Sports Tech Innovation Initiative, mats.ainegren@miun.se, 010-142 84 72
Henrik Köhler, Head of Design and Co-Founder Spektrum, henrik@spektrumeye.com, 070-849 43 29
Annica Axelsson, produktutvecklare Light My Fire, annica.axelsson@lightmyfire.com, 073-144 59 11
Anna B-Åkerblom, kommunikatör Sports Tech Research Centre, Mittuniversitetet, anna.backman-akerblom@miun.se, 010-142 85 90

 


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2019-04-09