Närmare 80 europeiska forskare i unikt samarbete kring EU-valet

Fre 17 maj 2019 08:31

Mittuniversitetets forskningscentrum DEMICOM lanserar Euroflections för att ge analyser och reflektioner kring EU-valet som hålls 23-26 maj. Närmare 80 forskare verksamma vid ett 50-tal lärosäten runtom i Europa medverkar i det unika samarbetet som ska utmynna i en omfattande rapport 18 dagar efter EU-valet.

Euroflections logga
Den 13 juni presenterar forskarna bakom Euroflections sin rapport om EU-valet.

− Något liknande har aldrig tidigare gjorts men vi forskare måste i högre grad ta plats i den allmänna debatten för att kunna ge en saklig och snabb analys av det politiska läget och av valresultatet. Vi genomförde en liknande satsning med enbart svenska forskare i samband med valet i höstas som blev mycket uppskattat, säger Kajsa Falasca, lektor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet.

Arton dagar efter valet publicerar Euroflections en gratis, nedladdningsbar rapport med resultat, analyser och reflektioner. Varje forskare bidrar med en analys som fokuserar på kampanjen, partierna, väljarna och medierna.

− Valet till Europaparlamentet betraktas ofta som ett mindre viktigt val trots att EU har stor betydelse för vår vardag. Med den här satsningen hoppas vi dra vårt lilla strå till stacken för att öka intresset och kunskapen kring EU. En central del av rapporten är också att texterna ska vara lättillgängliga och fri från akademisk jargong och därmed välkomna läsare även utanför akademin, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap på Mittuniversitetet.

Slutrapporten Euroflections - Leading Academics on the European elections 2019  kommer att presenteras vid ett seminarium i Stockholm 13 juni och finns då också nedladdningsbar via webben på projektens webbplats euroflections.se

Euroflections - Leading Academics on the European elections 2019  ges ut av forskningscentret DEMICOM vid Mittuniversitetet. Redaktörer är:
Lars Nord - professor i politisk kommunikation
Marie Grusell - docent i medie- och kommunikationsvetenskap
Niklas Bolin - docent i statsvetenskap
Kajsa Falasca - lektor i politisk kommunikation

Kontaktpersoner:
Niklas Bolin, docent i statsvetenskap, Mittuniversitetet, 010-142 86 11, niklas.bolin@miun.se
Kajsa Falasca, lektor politisk kommunikation, Mittuniversitetet, 070-570 53 33, kajsa.falasca@miun.se


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2019-05-17