Apropå OS – vad får Sverige egentligen ut av stora idrottsevenemang?

Tis 25 jun 2019 14:42

Nej, det blir inget OS eller Paralympics i Sverige 2026. Men vad visar egentligen evenemangsforskningen om effekten av stora idrottsevenemang? Under Almedalsveckan presenteras och debatteras färska resultat från studier av alpina-VM och skidskytte-VM i Åre och Östersund.

OS-ringarna

− Världsmästerskapen i Åre och Östersund gav oss en enastående möjlighet att titta på de samlade effekterna som flera stora evenemang kan ha på en region. Vi har kombinerat sociala och ekonomiska mätmetoder för att kartlägga evenemangen ur ett regionalt hållbarhetsperspektiv, säger Martin Wallstam, doktorand på turismforskningscentret ETOUR vid Mittuniversitetet.

Martin Wallstam forskar om evenemang som verktyg för regional utveckling och i ETOURs undersökning har intressenter från näringsliv, offentlig sektor och lokalsamhället intervjuats. Studien innehåller också enkäter till evenemangsbesökare och lokalbefolkning för att fånga såväl den ekonomiska som den sociala betydelsen av evenemang på människor - oavsett om de aktivt tar del av evenemangen eller inte.

Studien tar även ett större grepp vad gäller mätningen av ekonomiska effekter. Där majoriteten av evenemangsstudier stannar vid den direkta omsättningen av evenemangsbesökares konsumtion har ETOURs satsning även belyst indirekta spridningseffekter. Det handlar bland annat om att beräkna hur pengarna från evenemangen fördelas mellan branschsektorer i länet, och vad evenemangen bidrar med i form av sysselsättning.

− Nu kommer Sverige inte att stå värd för OS och Paralympics 2026, men man ska komma ihåg att ett sådant evenemang skulle ha medfört såväl positiva som negativa effekter. Vid seminariet i Almedalen berättar vi om de största utmaningarna i samband med stora idrottsevenemang, vilka effekter man ofta kan man förvänta sig samt hur man mäter dessa. Det är just i mätningen och tolkningen av effekter som det ofta uppstår förvirring och där vill vi bidra, säger Robert Pettersson, evenemangsforskare på ETOUR, Mittuniversitetet, tillika moderator för seminariet.

Medverkande i seminariet:
Martin Wallstam, Forskare, Mittuniversitetet
Kai Kronenberg, Forskare, Mittuniversitetet
Karin Mattsson Weijber, Ordförande, Svenska Skidförbundet & WCR2019
Mats Årjes, Ordförande, Sveriges Olympiska Kommitté, SOK
Stefan Bergh, Generalsekreterare, Riksidrottsförbundet

Moderator är Robert Pettersson, Mittuniversitetet.

Mittuniversitetets arrangemang i Almedalen genomförs onsdag 3 juli och består av sex seminarier med varierat innehåll, men med tydlig koppling till aktuell forskning och angelägna samhällsfrågor.

Seminariet ”I väntan på nästa OS – vad får Sverige egentligen ut av stora idrottsevenemang?” genomförs på Campus Gotland, lokal B51, med start 14.30, onsdag 3 juli.

Kontaktpersoner:
Martin Wallstam, doktorand, ETOUR, Mittuniversitetet, martin.wallstam@miun.se, 076-776 62 11
Kai Kronenberg, doktorand, ETOUR, Mittuniversitetet, kai.kronenberg@miun.se, 010-142 79 07
Robert Pettersson, docent, ETOUR, Mittuniversitetet, robert.pettersson@miun.se, 070-511 69 72


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2021-01-28