Goggles, sockor och byxor utvecklas i universitetslabb
Den jämtländska outdoorindustrin har tagit testmiljön på Mittuniversitetet till hjälp för att utveckla och testa ett 40-tal nya produkter och material för friluftsliv. Det treåriga forskningsprojektet har bland annat resulterat i att nya sockor, jackor, byxor och slalomglasögon (goggles) nått butikerna.
– Det har ställt helt nya krav på oss vad gäller testmetoder och branschanpassning. I flera fall handlar det om små företag som ska klara av att utveckla sin förmåga och kunskap för att möta en utveckling som går snabbt vad gäller materialegenskaper, produktionsmetoder och hållbarhet, säger Mats Ainegren., projektledare vid Sports Tech Research Centre, Mittuniversitetet.
I EU-projektet Sports Tech Innovation Initiative – STII har elva företag nyttjat de test- och labbmiljöer som finns på Mittuniversitetet i Östersund. Företagen har genomfört branschanpassade tester, utprovning av produkter och avancerad prototypframtagning i laboratorierna för additiv tillverkning (3D-print) och materialprovning samt i forskningscentrets vindtunnel.
– Det är väldigt roligt att se att flera företag nyttjar de testmöjligheter och kompetenser som finns vid Sports Tech Research Centre. Vi har i många år strategiskt medfinansierat Mittuniversitetets forskningsmiljöer och att få bevis på att sådana satsningar kan ge företag unika konkurrensfördelar i deras affärsverksamhet betyder mycket, säger Per Johansson, tillväxtchef på Östersunds kommun.
Företaget Woolpower summerar sin medverkan i projektet med fem helt nya, mer tekniskt avancerade sockmodeller, tillverkade med en ny stickteknik som de inte tidigare använt.
– Vi har fått tillgång till en väldigt värdefull labbmiljö som enklare tar oss framåt i produktutveckling och bidrar till att vi fortsatt kan vara konkurrenskraftiga. Dessutom har nätverkandet och kunskapsutbytet gjort att vi som företag bättre kan agera i rätt riktning när det gäller framförallt miljö och hållbarhet, vilket är en viktig del av vår strategi, säger Ulrika Rogeman, Woolpower.
Extra Evil/Jethwear har under projektet lanserat flera nya jackor, byxor och overaller, men även kunnat justera material, placering av sömmar samt en del funktioner och tekniska detaljer på sina produkter.
– Det har väldigt stor betydelse för oss då det ger en trygghet i att veta hur produkterna vi jobbar med fungerar i olika situationer. Vi kan även lättare se om exempelvis reklamationsskador uppstått genom naturligt slitage eller om det är ett produktionsfel, säger Märta Lööv, Jethwear.
Läs mer om projekt Sports Tech Innovation Initiative.
Kontaktpersoner:
Mats Ainegren, projektledare för Sports Tech Innovation Initiative, mats.ainegren@miun.se, 010-142 84 72
Mikael Bäckström, centrumledare för Sports Tech Research Centre, Mittuniversitetet, mikael.backstrom@miun.se, 010-142 83 01