Testmiljön lockar internationella outdoorföretag till Jämtland

Tis 04 jun 2019 07:50

Ett av Europas främsta företag inom outdoorindustrin, tyska Vaude, tar den unika testmiljön på Mittuniversitetet i Östersund till hjälp för att testa nya produkter för sport och friluftsliv.

Test Vaude
Vaude har bland annat testat sina produkter i vindtunneln på campus Östersund. Foto. Anna Backman-Åkerblom, Mittuniversitetet.

– Vaude är framgångsrika och starkt profilerade kring just hållbarhetsarbete. Det är väldigt glädjande att de ser en vinning av att få sina produkter utvärderade på vetenskaplig basis. Samtidigt ger det här oss tillgång till intressanta forskningsprojekt, säger Mats Ainegren, projektledare vid Sports Tech Research Centre.

Inom ramen för samarbetet med Mittuniversitetet och Sports Tech Research Centre har Vaude använt vindtunneln för att testa produkter för sport och friluftsliv, men också genomfört tester kring olika produkters värme- och fukttransporterande egenskaper.

Vaude har tillverkat utrustning och kläder för sport och friluftsliv sedan 1974 och är ett av Europas ledande företag i sektorn med 500 anställda. Vaude blev också det första företaget i outdoorbranschen som certifierades enligt EUs miljöledningssystem, EMAS.

– Vi kan dra nytta av en miljö som är väl rustad för högkvalitativ forskning kring aerodynamik, biomekanik och additiv tillverkning och det är en fördel för oss att delar av forskningen är inriktad på just sport- och outdoorindustrin. I förlängningen hoppas vi också kunna knyta kontakter med lokala och regionala företag i branschen, säger Kai Vogt, chef för Innovation & Hardware Equipment, Vaude.

Representanter för Vaude har medverkat i workshops inom ramen för EU-projektet Sports Tech Innovation Initiative – STII. I projektet har elva regionala företag kunnat ta del av de test- och labbmiljöer som finns på Mittuniversitetet i Östersund. De har bland annat kunnat genomföra branschanpassad testning, utprovning av produkter och avancerad prototypframtagning genom 3D-printing.

– Vi är glada att aktörerna i branschen, även internationella företag, ser test- och labbmiljön som en viktig resurs och vill samverka, det gynnar även de jämtländska outdoorföretagen, säger Mikael Bäckström, centrumledare för Sports Tech Research Centre.

Kontaktpersoner:
Mats Ainegren, projektledare för Sports Tech Innovation Initiative, mats.ainegren@miun.se, 010-142 84 72
Kai Vogt, chef Innovation & Hardware Equipment Vaude, kai.vogt@vaude.com, +49 (0)7542 5306 – 280
Mikael Bäckström, centrumledare för Sports Tech Research Centre, Mittuniversitetet, mikael.backstrom@miun.se, 010-142 83 01

 


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2019-06-04