Kemilabb lockar fjärdeklassare till ForskarFredag

Mån 23 sep 2019 08:17

Under tre dagar denna vecka får elever i årskurs 4 i Sundsvall chansen att delta i kemilabb på Mittuniversitetet för att lära sig mer om forskning. Satsningen är en del av årets satsning kring ForskarFredag som nu har vuxit till att omfatta flera dagar.

Kemilabb
Kemilabben arrangeras tisdag, onsdag, torsdag på Mittuniversitetet i Sundsvall och är redan fullbokade.

– I år riktar vi oss än tydligare mot barn och ungdomar, men med ett program som sträcker sig över flera dagar får vi möjlighet att nå betydligt fler människor oavsett ålder. Vi har utformat ett särskilt program för just skolor och fått ett bra gensvar, säger Sofia de Wall, projektledare för Mittuniversitetets Forskarfredag 2019.

Kemilabben arrangeras tisdag, onsdag, torsdag på Mittuniversitetet i Sundsvall och är redan fullbokade. Under torsdag och fredag bjuder Technichus in förskoleklass till årskurs 2 på Science-utställning i Birsta City. Utöver detta pågår under hela veckan ett antal öppna aktiviteter med forskningstema, däribland en astronomikväll på Technichus Härnösand. Lunchlediga har, precis som ifjol, möjlighet att ta del av den senaste forskningen inom många olika områden under fredagen.

– Under ForskarFredag kan alla som vill prata med forskare, lära sig mer om vetenskap och vad den har för roll i samhället, säger Lena Söderström, nationell samordnare för ForskarFredag på föreningen Vetenskap & Allmänhet.

ForskarFredag vill väcka nyfikenhet på vetenskap och sprida kunskap om hur forskning går till. Festivalen vill också motverka stereotypa bilder av forskare. ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som uppmärksammas i över 250 städer i Europa samma dag, alltid den sista fredagen i september. ForskarFredag Sundsvall arrangeras av Mittuniversitetet, Sundsvalls kommun, Technichus, och Folkuniversitetet Västernorrland. Aktiviteterna är gratis, med barn och unga som en särskilt viktig målgrupp.

Tider och aktiviteter i Sundsvall:
Måndag 24 september, Lyssna till en forskare, Seniormagasinet, kl 10:45-11:15
Tisdag 25 september, Företagarfrukost – med forskning, Stadshuset, kl 07:30-09:00 samt ”Fika med en forskare”, Unga magasinet, kl 18:00-20:00
Fredag 27 september, samtal med forskare, Kulturmagasinet, kl. 11:30 – 12:30
Lördag 28 september, Aktiviteter med rymdtema, Kulturmagasinet, kl. 12:00-15:00

Astronomikvällen på Technicus Härnösand arrangeras onsdag 26 september 18:30-20:30. Fullständigt program finns på www.miun.se/forskarfredag

Kontaktpersoner:
Sofia de Wall, projektledare ForskarFredag Sundsvall, 072-581 89 37, sofia.dewall@miun.se
Lena Söderström, Vetenskap & Allmänhet, nationell samordnare ForskarFredag, 070-716 06 44, lena@v-a.se
www.forskarfredag.se

Läs mer


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2019-09-27