Nyfikenheten stor när skolor får låna en forskare

Mån 23 sep 2019 08:04

Det är dags för den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag som firas över hela landet. Nytt för i år är att Mittuniversitetets program omfattar flera dagar och under måndag, tisdag och onsdag erbjuds skolor att låna en forskare och göra studiebesök på flera av Mittuniversitetets forskningscentrum.

Forskarfredag
Skoleleverna ges möjlighet till inblick i många delar av Mittuniversitetets forskningsverksamhet.

– Vi räknar med att omkring 500 skolelever, på olika sätt, ges inblick i hur livet som forskare kan vara och vilken viktig roll forskningen spelar. Vi kan redan nu konstatera att satsningen på att låna en forskare blev en succé och trycket på att boka forskarna har varit stort, säger Sofia de Wall, projektledare för Mittuniversitetets Forskarfredag 2019.

Under början av denna vecka ges skolor också möjlighet att besöka Sports Tech Research Centre, Nationellt vintersportcentrum och Risk and Crisis Research Centre. Hela arrangemanget kring ForskarFredag Östersund avslutas fredag 27 september med en Science After Work i Storsjöteaterns foajé under ledning av Fredrik Alverland, känd radioröst från P4 Jämtland.

– Under ForskarFredag kan alla som vill prata med forskare, lära sig mer om vetenskap och vad den har för roll i samhället, säger Lena Söderström, nationell samordnare för ForskarFredag på föreningen Vetenskap & Allmänhet.

ForskarFredag vill väcka nyfikenhet på vetenskap och sprida kunskap om hur forskning går till. Festivalen vill också öka dialogen mellan allmänhet och forskare och motverka stereotypa bilder av forskare. ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som uppmärksammas i över 250 städer i Europa samma dag, alltid den sista fredagen i september. Alla aktiviteter under ForskarFredag är gratis, med barn och unga som en särskilt viktig målgrupp.

ForskarFredag Östersund arrangeras av Mittuniversitetet i samarbete med Folkuniversitetet Jämtland.

Tider för det öppna programmet i Östersund:
Science Afterwork på Storsjöteatern, foajén, fredag 27 september kl. 16:00 - 18:00
Utförligt program och aktiviteter finns på www.miun.se/forskarfredag

Kontaktpersoner:
Sofia de Wall, projektledare ForskarFredag Östersund, 072-581 89 37, sofia.dewall@miun.se
Lena Söderström, Vetenskap & Allmänhet, nationell samordnare ForskarFredag, 070-716 06 44, lena@v-a.se
www.forskarfredag.se


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2019-09-27