Världsledande forskare diskuterar drönare i media – möjlighet eller hot?

Tor 19 sep 2019 07:35

För första gången någonsin samlas världsledande forskare för att diskutera den explosionsartade utbredningen av att använda drönare inom journalistiken. Under en workshop på Mittuniversitetet i Sundsvall diskuteras bland annat etiska aspekter, lagstiftning och hur det journalistiska uppdraget kan förändras.

Drönare
"Idag förväntas bildjournalister kunna bidra med drönarfoton i de flesta sammanhang", säger Jonas Harvard, docent vid DEMICOM.

– Naturligtvis är etiken svår, många upplever det som obehagligt att bli filmade av drönare. Man kanske inte ser vem som styr den och vet inte var bilderna tar vägen och tekniken ger också nya möjligheter till insyn för till exempel kändisrapportering som kan vara problematiska, säger Jonas Harvard, docent på forskningscentret DEMICOM vid Mittuniversitetet.

Workshopen, som går under namnet ”Journalism from above”, arrangeras av forskningscentret DEMICOM och har samlat forskare inom området från ett stort antal länder, däribland Spanien, Grekland, Tjeckien, Storbritannien, USA, Ecuador samt Norge och Finland. Forskningsanslag från Riksbankens Jubileumsfond möjliggör satsningen och en av målsättningarna är att skapa nya internationella forskningssamarbeten kring temat.

– Idag förväntas bildjournalister kunna bidra med drönarfoton i de flesta sammanhang och när man planerar bevakning av nyhetshändelser är det ett av många alternativ för att skildra ett skeende. Under workshopen får vi bland annat ta del av analyser kring hur BBC använder drönare i sin nyhetsrapportering, säger Jonas Harvard.

Bland föreläsarna märks Astrid Gynnild från Bergen, en pionjär inom forskningen om drönare och journalistik, och John Pavlik som nyligen släppt en bok om journalistik och virtual reality.

– På Aristotelesuniversitetet i Thessaloniki pågår ett arbete med att utveckla självgående drönare för nyhetsbevakning som lyfter automatiskt och via GPS rör sig till vissa koordinater när det kommit en nyhetsflash. Vi får en inblick i deras arbete som är ganska futuristiskt, men tekniskt möjligt, och där de etiska konsekvenserna är svåra att överblicka, säger Jonas Harvard.

Tid: 19-20 september
Plats: Mittuniversitetet, Sundsvall

Kontaktperson:
Jonas Harvard, docent på forskningscentret DEMICOM vid Mittuniversitetet, 070-248 92 82, jonas.harvard@miun.se


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2019-09-27