Hel vecka med forskarwebbinarier om hållbar framtid

Fre 20 nov 2020 08:18

Måndag 23 november inleds årets vetenskapsfestival på Mittuniversitetet. Arrangemanget ForskarFredag har de senaste åren vuxit till att omfatta flera dagar och årets satsning rymmer bland annat ett tiotal livesända webbinarier och nya forskarfilmer för barn och unga.

ForskarFredag med loggor

Arrangemanget avslutas med en Science Afternoon med fem forskare i fokus.

– Av förklarliga skäl sker årets vetenskapfestival i digitalt format. Samtidigt som det är en utmaning innebär det också att vi kan nå ut till ännu fler och vi märker ett stort intresse. Oavsett vad som sker kring pandemin så kommer nog de digitala koncepten att bli en naturlig del av kommande års vetenskapsfestivaler för vår del, säger Sofia de Wall, projektledare för Mittuniversitetets ForskarFredag 2020.

Temat för årets ForskarFredag kretsar kring hållbarhet, klimat och miljö och lyfter de globala målen för hållbar utveckling inom Agenda 2030. Under veckan arrangerar Mittuniversitetet minst två livesända webbinarier varje dag där olika aspekter av forskning med koppling till hållbarhetsmålen lyfts in: Hur äter vi i framtiden? Hur får vi ett hållbart friluftsliv för alla? Hur ser ungdomars vardag ut i sociala medier egentligen? Och mycket mer.

– ForskarFredag ger möjlighet att uppleva och upptäcka vad vetenskap är, att prata direkt med forskare inom olika forskningsområden och se hur forskning påverkar vår vardag, säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Precis som tidigare år har vetenskapsfestivalen också ett tydligt uppdrag att locka barn och unga. På grund av pandemin är det dock inte möjligt att genomföra de populära rundvandringarna och laborationerna i forskningslabben i Östersund och Sundsvall. Istället har Mittuniversitetet satsat på att ta fram nya filmer där barn och unga ges en inblick i det som sker i labbmiljöerna.

– Filmerna ska kunna ses hemma eller på skolan. Efter filmerna kommer det att finnas frågor och material som barnen kan prata kring. Jag hoppas att de ska visa vilken spännande forskning vi har på vårt universitet och att faktiskt vem som helst kan bli forskare, säger Sofia de Wall.

Mittuniversitetets samarbetspartner Handelskammaren har också bjudit in elever i årskurs 8 i Jämtland/Härjedalen och Västernorrland till en inspirationsförmiddag inom branscherna vård och teknik där alumner från Mittuniversitetet berättar om sin yrkesresa och livsval.

ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som uppmärksammas i över 250 städer i Europa samma dag, alltid den sista fredagen i september. ForskarFredag arrangeras av Mittuniversitetet i samarbete med Technichus, Handelskammaren MittSverige, Jämtkraft, Jamtli, Folkuniversitetet, kommunerna i Härnösand, Sundsvall, Timrå och Östersund och Örnsköldsvik.

Nationell samordnare av evenemanget är föreningen Vetenskap & Allmänhet, och finansiär är EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020.

Måndag 23 november
Webbinarier:
Dina rättigheter till offentlig information
Hur kan vi förbättra vår miljö med hjälp av teknik?
Dela glädje – Folkuniversitetets projekt som hjälper äldre att bli digitala

Tisdag 24 november
Webbinarier:
Hot och trakasserier bland ungdomar på sociala medier
Hur påverkas studenterna av distansundervisning?

Onsdag 25 november
Webbinarier:
Hur får vi ett friluftsliv för alla?
Om betalsystemen kraschar – vad händer då i samhället?
Varför är det viktigt att kommunicera sitt hållbarhetsarbete och hur gör vi det på bästa sätt?

Torsdag 26 november
Webbinarier:
Hur skapar vi en hållbar stad och livsstil? - Jamtli och Mittuniversitetet
Hur kan vi bevara biologisk mångfald vid vattenkraftstationer? - Mittuniversitetet och Jämtkraft

Fredag 27 november
Webbinarium: Ekonomisk jämställdhet - kan vi uppnå det?
Science Afternoon där fem forskare diskuterar kring forskning.

Utförligt program finns på www.miun.se/forskarfredag

Kontaktperson:
Sofia de Wall, projektledare ForskarFredag, 072-581 89 37, sofia.dewall@miun.se


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2020-12-01