Maktskiftet i USA splittrar också Sverige visar ny rapport

Mån 16 nov 2020 07:52

Två veckor efter det amerikanska presidentvalet presenteras nu snabbrapporten ”Stjärnspäckat” där ett 70-tal ledande svenska forskare från fler än 20 lärosäten medverkar. Analyserna kring hur valet kommer att påverka världspolitiken, pandemin, klimathotet och Sverige ger en splittrad bild.

Banner Stjärnspäckat 150 ppi

Sverige och världen efter USA-valet - se seminariet

Se vårt digitala seminarium om Stjärnspäckat där ledande svenska forskare diskuterar, analyserar och kommenterar det amerikanska presidentvalet.

− Vi bjuds på många initierade och tankeväckande analyser där en av slutsatserna blir att maktskiftet kräver en mer nykter analys. Förhoppningarna om snabba förändringar i USA:s relationer till omvärlden kan mycket väl komma på skam. Joe Bidens utmaningar på hemmaplan ger begränsat utrymme för snabba stordåd på den globala arenan, säger Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet.

Med ambitionen att snabbt analysera hur valresultatet kan komma att påverka olika delar av det svenska samhällslivet har forskningscentret Demicom vid Mittuniversitetet publicerat korta texter av ledande svenska forskare från en rad olika vetenskapliga discipliner i rapporten ”Stjärnspäckat – reflektioner kring det amerikanska presidentvalet 2020 från ledande svenska forskare”.

− Drömmen om Amerika har lång tradition i Sverige och vi påverkas i vår vardag av det som sker på andra sidan Atlanten. Därför har det varit givet att driva det här projektet. Valet som sådant, stämningarna under den valrörelsen och tolkningarna av valresultatet ger ny energi åt politiska krafter av helt skilda slag och kommer också att ge avtryck hos oss, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap på Mittuniversitetet.

Onsdag 18 november 11.00-12.00 sänds ett panelsamtal där ett antal av de medverkande forskarna diskuterar USA-valet. I sändningen medverkar bland andra Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, Christer Fuglesang, professor i rymdfart på KTH, Sven Erik Liedman, professor i lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, Victoria Wibeck, professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning, Linköpings universitet och Jonna Bornermark, professor i filosofi Södertörns Högskola.          

− Att så många experter från vitt skilda områden, från filosofi och samhällsvetenskap till rymdteknik, tillsammans reflekterar kring en viktig samhällsfråga och dess konsekvenser är ett tillfälle som sällan uppstår, men som vi är stolta över att kunna erbjuda, säger Kajsa Falasca, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet, och programledare för livesändningen.

”Stjärnspäckat” är den tredje rapporten med snabbanalyser av ett val som produceras av forskargruppen. Tidigare publikationer i serien är ”Snabbtänkt” (2018) som analyserade det svenska riksdagsvalet och ”Euroflections” (2019) som på motsvarande sätt innehöll reflektioner kring EU-parlamentsvalet.

Livesändningen kan ses via stjarnspackat.se. Där kan du också ladda ner den fullständiga rapporten.

Kontaktpersoner:
Lars Nord, professor i politisk kommunikation, 070-550 93 33, lars.nord@miun.se
Kajsa Falasca, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, 072-581 89 08, kajsa.falasca@miun.se
Niklas Bolin, docent i statsvetenskap, 072-581 86 11, niklas.bolin@miun.se
Marie Grusell, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, 070-672 19 96, marie.grusell@jmg.gu.se

 


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2020-12-10