Gamla bildbanksbilder

Mycket kraftig ökning av sökande till sommarkurser

Ons 18 mar 2020 11:02

Omkring 18 200 personer har valt att söka till Mittuniversitetet för att studera i sommar. Mittuniversitetet har därmed flest sökande av samtliga lärosäten i landet och årets siffror är en mycket kraftig ökning jämfört med fjolåret.

– Det här är fantastiskt och siffrorna är de starkaste på flera år. Vi ökar från 15 500 sökanden ifjol till 18 200, alltså en ökning med nästan 3000 sökande. Vi behåller vår position som landets populäraste lärosäte för sommarkurser och att antalet förstahandssökande också ökar kraftigt är ytterligare en indikation på detta, säger Anders Fällström, rektor.

Ansökningsomgången för sommarens kurser avslutades 16 mars. Siffror från Universitets- och högskolerådet visar att närmare 8 700 personer valde Mittuniversitetet som sitt förstahandsval och totalt omkring 18 200 personer sökte en sommarkurs vid Mittuniversitetet. Motsvarande siffror vid sista ansökningsdag ifjol var 15 500 sökande, varav 7 500 förstahandssökande. De som valt att söka till Mittuniversitetet hade i år 57 olika kurser och utbildningar att välja mellan, vilket är något fler än föregående år.

När de gäller vilka kurser som är mest populära så ser topplistan ut så här.

Sommarkurser vid Mittuniversitetet med flest antal förstahandssökande 2020

1.       Kriminologi GR (A) Introduktion till kriminologi           990 förstahandssökande

2.       Psykologi GR (A) Psykologins grunder                              923 förstahandssökande

3.       Juridik GR (A) Juridisk översiktskurs                                 807 förstahandssökande

4.       Företagsekonomi GR (A), Ledning i projekt                      700 förstahandssökande

5.       Företagsekonomi GR (A) Hållbart företagande                 575 förstahandssökande

Majoriteten av sommarkurserna är distansutbildningar och innebär en möjlighet för fortbildning av redan yrkesverksamma och för nya studenter att prova på eller förbereda sig för högre utbildning. Redan etablerade studenter kan också snabba på sin utbildning genom sommarkurserna.

– Vi befinner oss i en väldigt turbulent tid med spridningen av det nya Coronaviruset som påverkar samhället på ett synnerligen genomgripande sätt. Vi ser ett stort antal varsel och branscher som sviktar och det är så klart möjligt, rentav troligt, att detta också påverkar intresset för att studera. Det är viktigare än någonsin att rusta sig genom högre utbildning för att bidra till att stärka konkurrenskraften hos näringsliv och övriga samhället, säger Anders Fällström.

Ansökningstiden för sommarkurserna har gått ut, men för vissa kurser kan en sen anmälan fortfarande vara möjlig se, www.antagning.se.

Samtidigt har ansökan för höstterminens utbildningar öppnat och där är sista ansökningsdag 15 april.


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2022-06-20