Fuglesang och Wikforss – 2 av 70 forskare som analyserar valet i USA

Tor 03 sep 2020 08:56

Med två månader kvar till presidentvalet i USA lanserar forskningscentret Demicom vid Mittuniversitetet satsningen ”Stjärnspäckat”. Ett 70-tal forskare vid 25 lärosäten gör snabbanalyser av USA-valet och bland dem finns röster som i vanliga fall inte förknippas med utrikespolitik.

Banner Stjärnspäckat 150 ppi

− Vad som händer i USA påverkar hela världen och vem som vinner det amerikanska presidentvalet den 3 november står än så länge skrivet i stjärnorna. Pandemin har trängt undan många andra frågor från den politiska dagordningen, men samtidigt är de sociala motsättningarna i landet mycket stora, och det finns farhågor för att desinformation och valfusk kan komma att prägla valrörelsens slutspurt, säger Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet.

Med ambitionen att snabbt analysera hur valresultatet kan komma att påverka olika delar av det svenska samhällslivet publicerar forskningscentret Demicom vid Mittuniversitetet korta texter av ledande svenska forskare från en rad olika vetenskapliga discipliner redan två veckor efter valet. Analyserna samlas i rapporten ”Stjärnspäckat – reflektioner kring det amerikanska presidentvalet från ledande svenska forskare”.

− Helt klart är att årets val inte kommer att likna något tidigare, vilket gör valet extra intressant att analysera. Det motiverar oss att titta än bredare på vad forskningen kan bidra med och vi vill därför öppna upp för analyser från många olika håll, säger Kajsa Falasca, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet.

I ”Stjärnspäckat” medverkar flera forskare som i vanliga fall inte förknippas med utrikespolitik. Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot av Svenska Akademien, är en av dem.

− Min analys kommer att beröra hur desinformationen i detta val i så stor utsträckning handlar om att så tvivel kring den demokratiska processen – särskilt den desinformation som Trump själv sprider om hur opålitlig poströstning är. Det jag finner mest intressant i årets val är förstås vad som sedan händer om Trump förlorar, säger Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi.

Christer Fuglesang, professor i partikelfysik och astronaut, medverkar också med en analys som fokuserar på hur USAs rymdplaner påverkas av valresultatet.

− Donald Trump har varit mycket pådrivande kring rymdplanerna och sagt att man ska vara tillbaka på månen 2024. Hur påverkas detta med valresultatet? Valet som sådant är oerhört komplext med Coronakrisen, risken för poströstkaos och enstaka republikaner som faktiskt öppet tar avstånd från Trump, säger Christer Fuglesang, professor i partikelfysik.

”Stjärnspäckat” är den tredje rapporten med snabbanalyser av ett val som produceras av forskargruppen. Tidigare publikationer i serien är ”Snabbtänkt” (2018) som analyserade det svenska riksdagsvalet och ”Euroflections” (2019) som på motsvarande sätt innehöll reflektioner kring EU-parlamentsvalet.

Mer information finns på Stjärnspäckats sajt.

Kontaktpersoner:
Lars Nord, professor i politisk kommunikation, 070-550 93 33, lars.nord@miun.se
Kajsa Falasca, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, 072-581 89 08, kajsa.falasca@miun.se
Niklas Bolin, docent i statsvetenskap, 072-581 86 11, niklas.bolin@miun.se
Marie Grusell, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, 070-672 19 96, marie.grusell@jmg.gu.se


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2020-09-04