Kan skidskyttar förbättra skyttet med neurofeedback?

Tis 08 sep 2020 08:57

I ett unikt utvecklingsprojekt ska 30 skidskyttar från både Utvecklingslandslaget och Mittuniversitetets idrottsakademi testa om de kan förbättra sin skjutprecision med hjälp av neurofeedback. De högteknologiska testerna genomförs på Östersunds skidstadion.

Hampus Bexelius, student vid Mittuniversitetet och skidskytt på elitnivå, deltar i utvecklingsprojektet och får göra skjutövningar iförd en speciellt framtagen mössa med sensorer.
Hampus Bexelius, student vid Mittuniversitetet och skidskytt på elitnivå, deltar i utvecklingsprojektet och får göra skjutövningar iförd en speciellt framtagen mössa med sensorer. Foto: Pelle Fredriksson, Mittuniversitetet.

– I utvecklingsprojektet testar forskarna en metod där skidskyttens hjärnaktivitet registreras och presenteras i realtid. Samtidigt tränas skidskytten i att utveckla strategier för att kontrollera sina hjärnaktivitetsnivåer, säger Kerry McGawley, docent och projektansvarig vid Nationellt vintersportcentrum på Mittuniversitetet.


Testpersonerna utrustas med speciella mössor med små sensorer som läser av hjärnans aktivitet. Vid hjärnträningen får skidskytten feedback via ett behagligt ljud när det önskade hjärnvågsmönstret uppnås för att sedan kunna lära sig att viljemässigt återskapa det önskade tillståndet i samband med skjutning.

Tidigare studier som använt elektroencefalografi (EEG) har visat specifika mönster i hjärnbarken hos erfarna sportskyttar och skidskyttar. Erfarna skidskyttar uppvisade mer ”frontal theta power” under de två sekunderna innan avlossat skott än erfarna längdskidåkare i samma situation. Att skidskyttarna dessutom påvisade överlägset bättre skjutprestation är ingen överraskning.

– Frontal theta power är omfattningen av hjärnvågor som vibrerar vid 4-7 Hz, vilket är kopplat till uppmärksamhet. Tidigare studier har visat att de mest framgångsrika skyttarna verkar ha en förmåga att öka sin uppmärksamhet och fokus vid skjutning, säger Kerry McGawley.


Mittuniversitetets Tom Toolis, testansvarig, visar Hampus hur hans hjärnvågor registreras i realtid. Foto: Pelle Fredriksson, Mittuniversitetet.

Det här är första gången som Nationellt vintersportcentrum driver ett utvecklingsprojekt inom området psykofysiologi, som handlar om interaktionen mellan psykologiska och fysiologiska processer i kroppen. Projektet finansieras av World Championships Region, WCR, samt Rolf och Gunilla Enströms stiftelse.

– Det här projektet gör vi tillsammans med psykofysiologen Dr Andrew Cooke från Bangor University i Wales, Storbritannien. Han specialiserar sig på tillämpad neurofeedback för idrottare och vi är väldigt glada för att han vill delta med kunskap, erfarenhet och specialiserad utrustning i detta projekt, säger Kerry McGawley.

Deltagarna som får testa den här toppmoderna teknologin som används inom hjärnträning är främst skidskyttar från Skidskytteförbundets utvecklingslandslag och Mittuniversitetets idrottsakademi.

– Det är perfekt för oss och våra åkare att vi får vara med och testa nya sätt att förbättra prestationen. Som landslag tjänar vi på att ha ett starkt samarbete med Nationellt vintersportcentrum som utvecklar praktiknära idrottsforskning, säger Anna Maria Uusitalo, sportchef på Skidskytteförbundet.

Kontaktperson:
Kerry McGawley, docent och projektansvarig vid Nationellt vintersportcentrum, NVC, på Mittuniversitetet, kerry.mcgawley@miun.se, 070-399 98 74


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2021-03-01