Nytt ”gruvlabb” ska bidra till säkrare arbetsmiljö i gruvor
Tillsammans med Boliden Mineral AB och Jama Mining Machines AB ska forskare vid Mittuniversitetet utveckla en avancerad kamerateknik för att fjärrstyra skrotning inom gruvindustrin. Ett av hjälpmedlen är en ny testmiljö - ett gruvliknande laboratorium - som byggts upp på campus Sundsvall.
− Resultaten från vår testmiljö ska ge oss ett bra underlag för att utveckla tekniken. Vår forskargrupp ska titta närmare på hur överlagrad information – AR – kan stödja operatören i skrotningsprocessen. Parallellt genomförs också fälttester i Bolidens gruva Kankberg utanför i Skellefteå, säger projektledare Mårten Sjöström, professor vid Mittuniversitetets forskningscentrum Sensible Things that Communicate.
Sverige har en utvecklad avancerad gruvteknik och ligger i framkant inom telepresence-teknik som möjliggör fjärrdrift av skrotning. Skrotning är ett arbetsmoment där en operatör sitter i en skräddarsydd maskin och kontrollerar en hydraulisk hammare för att knacka bort lösa stenar efter en sprängning i gruvan.
− Genom att fjärrstyra skrotning behövs föraren inte längre vistas i de farligare områdena inne i gruvan. Den viktigaste aspekten är att arbetsmiljön blir säkrare då operatören inte behöver vara på plats fysiskt. Dessutom bidrar det till en trevligare och mer attraktiv arbetsmiljö, säger Lisa Önnerlöv, utvecklingsingenjör vid Boliden Mineral AB.
Boliden Mineral AB har sedan tidigare drivit olika projekt för att utveckla fjärrskrotning med goda resultat, men ett antal tekniska och operativa utmaningar återstår fortfarande som projektet RemoteS ska titta närmare på. Det handlar om förbättrad videoinfångning och videopresentation, ljudåtergivning, kraven på nätverkskapacitet samt kvaliteten i operatörens upplevelse av systemet. Projektet tittar på två olika lösningar för detta – en lösning baserad på dagens teknik som kan bli en färdig produkt i närtid samt en mer avancerad lösning baserad på den nya tekniken som kan bli en produkt lite längre fram.
För att utveckla tekniken för fjärrstyrningen har nu ett gruvliknande laboratorium byggts upp på Mittuniversitetets campus i Sundsvall där forskarna använder förstärkt verklighet i fjärrstyrningen, så kallad Augmented Telepresence (AT).
− Det är en högkvalitativ videokommunikation där man adderar ytterligare information ovanpå det som användaren faktiskt ser, till exempel en 3D-struktur av gruvväggen för att tydliggöra lösa sprängstenar. Det blir en slags förstärkt verklighet för operatören som befinner sig på en annan plats men ändå kan utföra arbetsmomentet, säger Mårten Sjöström.
Projektet bedrivs inom det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation där Boliden Mineral AB och Jama Mining Machines AB är partners.
Kontaktpersoner:
Mårten Sjöström, projektledare och professor Mittuniversitetet, marten.sjostrom@miun.se, 070-544 68 11
Lisa Önnerlöv, utvecklingsingenjör vid Boliden Mineral AB, lisa.onnerlov@boliden.com, 0910-77 41 22
Torsdag 10 september får gymnasieelever vid det tekniska programmet på Sundsvalls gymnasium möjlighet att prova tekniken i samband med en workshop där de ska diskutera hur man med teknik kan göra arbetsplatser både säkrare och mer attraktiva. Första halvtimmen är det introduktion och korta presentationer av Mittuniversitetet. Efter följer en timme med olika stationer, bland annat VR. Eleverna får sedan tid för idégenerering och prototypande (klipp och klistra i olika material). Sista halvtimmen på workshopen ska eleverna presentera sina idéer/prototyper.
Media hälsas välkommen att medverka
När: 10 september kl. 9.00 -12.00 och 13.00 -16.00
Plats: Tvätteriet, Sidsjövägen 7, Sundsvall
Kontakt workshop: Lisa Sällvin, adjunkt Mittuniversitetet, lisa.sallvin@miun.se, 072-581 89 88