Portabel mätteknik avslöjar hur energikrävande tennis är

Tis 29 sep 2020 09:09

Att spela tennis på professionell nivå är två till tre gånger så energikrävande per meter som löpning. Resultaten från en studie vid Mittuniversitetet har publicerats i Frontiers och forskarna har använt en unik metod för sina tester.

Tennistester
Testpersonerna utrustades bland annat med mätutrustning för 3D-motion capture. Testerna designades för att efterlikna matchspel med 90 sekunders vila mellan varje test. Foto: Matthew Tipple.

− Såvitt vi har kunnat utröna är det här första gången någonsin som man kombinerar tester för att mäta ämnesomsättningen ihop med kallad 3D-motion capture för att undersöka hur mycket energi som en tennisspelare gör av med under spel på bana, säger Glenn Björklund, docent vid Mittuniversitetet och centrumledare för Nationellt vintersportcentrum.

Syftet med studien var att undersöka träningsintensiteten och energikostnaden under fyra typer av tennisövningar. Fem kvinnliga och fem manliga tennisspelare medverkade i testerna där syreupptagningsförmåga, blodlaktatkoncentration och upplevd ansträngning registrerades. Dessutom utrustades testpersonerna med mätutrustning för 3D-motion capture. Testerna designades för att efterlikna matchspel med 90 sekunders vila mellan varje test.

− Resultaten visar att tennis medför en energiåtgång per meter som är två eller tre gånger högre jämfört med sporter som löpning och längdskidåkning. Vi såg också att 3D-tekniken ger en betydligt större noggrannhet i sina resultat jämfört med traditionell GPS-spårning och det bör därför vara den metod som används framgent i den här typen av vetenskapliga studier, säger Glenn Björklund.

Forskning kopplad till tennis har tidigare inte varit så intimt kopplat till Nationellt vintersportcentrum, men sedan en tid tillbaka är Glenn Björklund och Mittuniversitetet knutet till den nystartade, internationella forskargruppen Tennis Research and Performance Group vid Sophiahemmet.

− Väldigt hedrande att ingå i denna grupp av välrenommerade forskare som jobbar på den högsta nivån likaledes praktiskt. Tennis har en stark tradition i Sverige där man nu vill ta ytterligare steg genom tillämpad forskning i fält där vi på Mittuniversitetet har en lång erfarenhet och kunskap som vi bidrar med, säger Glenn Björklund.

Här kan du läsa artikeln i Frontiers in Sports and Active Living: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fspor.2020.00092/abstract

Mer om Tennis Research and Performance Group:
https://tennisresearchgroup.com/

Kontaktperson:
Glenn Björklund, docent och centrumledare vid Nationellt vintersportcentrum, glenn.bjorklund@miun.se, 010-142 81 49


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2020-09-29