En doktorand med uppgift att förhindra haverier

Mån 15 mar 2021 08:07

Att kunna förutspå maskinhaverier, identifiera tekniska fel och undvika oplanerade stopp – det blir några av uppgifterna för industridoktoranden Adam Lundström när han kliver in i företagsforskarskolan Smart Industry Sweden.

Adam Lundström, industridoktorand SCA företagsforskarskolan Smart industry sweden
Adam Lundström är en av industridoktoranderna som ingår i företagsforskarskolan Smart Industry Sweden som startar 15 mars. Foto: Christine Grafström, Mittuniversitetet.

När Mittuniversitetet och fyra andra lärosäten startar företagsforskarskolan innebär det att tolv företag runtom i landet kan anställa en eller flera doktorander. Mittuniversitetets samarbete med SCA inom företagsforskarskolan ska ge färre olyckor och driftstopp.

− Oplanerade stopp och haverier kostar väldigt mycket pengar för ett företag som SCA och min roll blir att forska kring hur haverier kan förutspås och hur man, genom maskininlärning, kan få maskinerna att i rätt tid tala om när underhåll och reparationer måste utföras, säger Adam Lundström, industridoktorand vid Mittuniversitetet. 

Mittuniversitetets experter på mätteknik, maskininlärning och Industriell IoT fungerar som handledare och doktoranden får ett unikt nätverk med de främsta experterna inom Smart industri från både forskning och näringsliv.

− Det här är den djupaste formen av samverkan. Vi arbetar så nära företaget som det går, får lättare att förstå deras problem och kan ge SCA tillgång till den främsta expertisen. Sverige har starka ambitioner inom området smart industri och det är viktigt för Mittuniversitetet att positionera sig som en betydelsefull aktör, säger Mattias O´Nils.

Företagsforskarskolan startar 15 mars och SCA ser satsningen som en möjlighet att bygga upp kompetens kring förebyggande underhåll genom AI-baserade metoder.

− Vi måste gå från att arbeta med akut avhjälpande underhåll, till förebyggande underhåll där vi får rätt information i rätt tid. Genom företagsforskarskolan kan vi ha en anställd som forskar kring just detta och längs vägen nyttja all den expertis som nätverket och Mittuniversitetets forskarmiljö ger, säger Jenny Friberg, SCA Underhåll.

− Jag brinner för att fördjupa mig, vilket är en av orsakerna till varför jag vill forska, men genom den hör lösningen kan jag nu fördjupa mig i verkliga problem och se mitt arbete omsättas till verkliga lösningar, säger Adam Lundström.

De övriga lärosätena som verkar inom företagsforskarskolan är Högskolan i Halmstad, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst och Jönköping University.

Mer info: https://smartindustrysweden.se/

Kontaktpersoner:
Mattias O’Nils, professor och centrumledare för STC Forskningscenter samt lokal projektledare för Smart Industri Företagsforskarskolan, 070-695 76 68, mattias.onils@miun.se
Jenny Friberg, SCA Underhåll, 072-146 20 68, jenny.friberg@sca.com
Adam Lundström, industridoktorand SCA Underhållsteknik, 073-051 28 57, adam.lundstrom2@sca.com

Intervju med Adam

Adam Lundström, industridoktorand SCA företagsforskarskolan Smart industry sweden
Intervju med Adam Lundström, industridoktorand SCA Underhållsteknik, Jenny Friberg, SCA Underhåll och Prof. Mattias O’Nils, STC Forskningscenter,

Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2021-03-15